Burno življenje je Marcu Chagallu ponudilo mnogo zanimivih motivov, ki jih je lahko prenesel na slikarsko platno. Foto: EPA
Burno življenje je Marcu Chagallu ponudilo mnogo zanimivih motivov, ki jih je lahko prenesel na slikarsko platno. Foto: EPA

Ime nas lahko hitro zavede. A kljub na prvi pogled povsem francoskemu imenu se je slikar in mojster poslikave stekla rodil v Ukrajini. Avtobiografijo umetnika s pravim imenom Moishe Segal lahko sedaj prebiramo tudi v slovenščini, to pa je tudi razlog za okroglo mizo, na kateri so 12. 4. ob 18.00 v knjigarni Konzorcij o knjigi Moje življenje ter o delu in življenju Marca Chagalla spregovorili Lev Menaše, Marijan Tršar in prevajalka Suzana Koncut.



Chagallova avtobiografija ni le prvoosebna izpoved življenjskih postojankah tedaj 35-letnega Chagalla, pač pa tudi svojevrstno zgodovinsko pričevanje. Marc Chagall je svoje delo ustvarjal med letoma 1921 in 1922 v Moskvi, ki se je tedaj ravno izkopala iz primeža turbulentnih dogodkov, ki so sledili boljševiški revoluciji, ki je odpravila stari carski režim. Chagall je že pred burnimi revolucionarnimi političnimi peripetijami izkusil posledice diskriminatorne politike. Ko se je konec prvega desetletja 20. stoletja preselil v Sankt Peterburg, si je moral posebno dovoljenje za bivanje v mestu priskrbeti samo zaradi svojega judovskega rodu.

Verjetno so predvsem slabe izkušnje s starim režimom Chagalla prignale k odločitvi, da se iz mirnega Pariza vrne v Rusijo in sodeluje pri izvedbi boljševiške revolucije. O umetnikovi vpletenosti v morda celo najbolj ključno obdobje v zgodovini ruskega naroda, o njegovi ljubezni do Belle Rosenfeld in poskusih, uveljaviti se v svetu umetnosti, pa boste največ izvedeli kar iz knjige in pogovora s trojico gostov okrogle mize.