Marijana Lipovšek je odličen dokaz za to, da lahko tudi dekle iz male Slovenije uspe v svetu. Foto: RTV SLO
Marijana Lipovšek je odličen dokaz za to, da lahko tudi dekle iz male Slovenije uspe v svetu. Foto: RTV SLO

V spremljavi klavirja je nastopila v intimnem vzdušju dvorane Union v Mariboru. Mezzosopranistka svetovnega slovesa se je predala sestavom enega svojih najljubših skladateljev, tj. Gustava Mahlerja. Ob spremljavi pianista Anthonyja Spirija bo zapela Mahlerjeve Štiri pesmi po besedilih Friedricha Rückerta, ki jim bo dodala še Šest pesmi po besedilih J. W. Goetheja, Sedem izbranih pesmi Josefa Marxa in Pesmi na ljudsko izročilo za mezzosopran in klavir slovenskega skladatelja Uroša Kreka.

Za klavir bi lahko sedla tudi Marijana Lipovšek, ki je iz tega inštrumenta diplomirala na ljubljanski akademiji v Ljubljani. Šolanje je nadaljevala v Gradcu in na Dunaju, kjer je študirala petje. Prve izkušnje na odru je Marijana Lipovšek pridobivala v Dunajski državni operi, kasneje je postala članica Hamburške in Bavarske državne opere. Izrazit glas in igralski talent sta Marijano Lipovšek pripeljala do sodelovanja z nekaterimi največjimi dirigenti.

Uspehom na velikih odrih navkljub pa se Marijana Lipovšek pogosto posveti tudi komorni glasbi. Tokrat jo bo pospremil ameriški pianist Anthony Spiri, ki se je na salzburški akademiji Mozarteum specializiral za stara glasbila s tipkami, poučil pa se je tudi o starih izvajalskih praksah.