Medicinska oprema  vsebuje tudi estetski element. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Medicinska oprema vsebuje tudi estetski element. Foto: Umetnostna galerija Maribor

V Razstavnem salonu Rotovž v Mariboru so na ogled postavljene, na prvi pogled visoko estetske tapiserije, ki pa skrivajo za marsikoga kar malo grozljiv izvor. Monika Fioreschy, katere življenje sta močno zaznamovala dva z medicinko znanostjo povezana dogodka (negovanje brata, ki je zbolel za levkemijo, in poroka s srčnim kirurgom), je namreč v eno najstarejših rokodelskih tradicij vpletla medicino.



Monika Fioreschy je postala nosilka posebne preobrazbe materialnega, saj odpadne materiale in skoraj nagnusne življenjske sokove preobrazi v čudovit preplet slikovnih motivov in barvnih kombinacij. Ravno zato naj bi njene umetnine nihale v vmesnem prostoru med mediji slikarstva, tkanja in instalacije.

Ob svojem umetniškem udejstvovanju se Monika Fioreschy posveča tudi prizadevanju za izvajanje družbenih projektov. Tako si je že konec 80. let prizadevala za ustanovitev Guggenheimovega muzeja v Salzburgu - projekt še ni uresničen -, leta 1990 pa je bila tudi v vrstah ustanoviteljev Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu. Ustanova naj bi okrepila sodelovanje med humanističnimi in naravoslovnimi vedami, pripomogla pa naj bi tudi k okrepitvi dialoga med različnimi duhovnimi držami; prvi poudarek je bil namenjen komunikaciji med krščanstvom in judovstvom.