Elliot Sharp bo s spremljevalno zasedbo Terraplane v Cankarjev dom pripeljal urbani newyorški blues. Foto: Cankarjev dom
Elliot Sharp bo s spremljevalno zasedbo Terraplane v Cankarjev dom pripeljal urbani newyorški blues. Foto: Cankarjev dom

To hipotezo lahko preverite v sredo 4. maja v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo ob 21.00 nastopil newyorški multiinštrumentalist in bluesovski improvizator Elliot Sharp. Sharp bo tokrat zaigral na kitaro, inštrument, ki ga tudi najbolje obvlada, za večje bogastvo zvokov pa bodo poskrbeli glasbeniki iz zasedbe Terraplane.

Iz sodelovanja Sharpa in terraplanovcev so se do sedaj rodili že štirje albumi bluesovskih melodij: Terraplane, Blues for Next, Yellowman in Do the don't.
Koncert v Cankarjevem domu utegne zadovoljiti tudi tiste, ki jim strog tradicionalni blues ni nikoli povsem zlezel pod kožo. Terraplane z Elliotom Sharpom na čelu namreč ustvarjajo glasbo, ki jo lahko najbolje opišemo z oznako hibrid bluesa, hardcora in free jazza.

Elliot Sharp po newyorški glasbeni sceni kolovrati že od leta 1980. Pravzaprav bi lahko rekli,da kolovrati po scenah, saj ga preigravanje ene zvrsti glasbe očitno kaj hitro začne dolgočasiti. Drugače si namreč ne moremo razložiti zajetnega seznama glasbenikov, s katerimi se je lotil slogovno zelo raznolikih skupnih projektov.

Sharp je tako moči združil že spriznanimi džezisti Jackom de Johnettom, Sonnyjem Sharrockom, Arthurjem Blythom, Oliverjem Lakeom, Diedrejem Murrayem in Billyjem Hartom, pakistanskim pevcem Nusratom Fatehom Ali Khanom, bluesovsko legendo Hubertom Sumlinom, branil pase ni niti sodelovanja z razvpitima osebnostima ameriške underground rokovske scene pankerjem Richardom Hellom in Perom Ubujem.