Novica Novaković piše poezijo tako za mlajše kot starejše ljubitelje poezije. Foto: Založba Goga
Novica Novaković piše poezijo tako za mlajše kot starejše ljubitelje poezije. Foto: Založba Goga

Večer poezije je potekal 8. maja, ponudil pa je vpogled v pesnitve dveh mladih avtorjev. Leta 1965 rojeni Ljubljančan Novica Novaković je zaključil študij, ki ga le redko povezujemo s poezijo. Diplomiral je namreč na ljubljanski pravni fakulteti.

Ob tem član društva slovenskih pisateljev posveča svoje ustvarjanje tako poeziji za mlade kot za starejše ljubitelje verzov. Za otroke je poskrbel v zbirkah Čudnolike slike (1997), Nekaj čisto pravih (1998) in Biba, pridi v mojo dlan (2004), tistim malo starejšim pa je namenil poezijo zbirk Raztegljiva tetovaža (1990), Fatamorgana ali Kankan nekega klovna (1993), Zapeljevanje (1995), Veličanstvo Užas i druge pesme strave (1996, v srbohrvaščini) in Brezglavi jezdeci (2002). Pohvali se lahko tudi z nekaj priznanji, med katerimi velja morda omeniti Goranovo nagrade za mlade pesnike. V svoji poeziji se dotika nadrealizma, ludističnih sonetov, pesmi v prozi in pesmic za otroke ter pričujočih liričnih miniatur.

Stanka Hrastelj, ki se je rodila leta 1975 v Leskovcu pri Krškem, je svoja študijska leta zapisala teologiji. Pohvali se lahko s številnimi revialnimi in radijskimi objavami, sodelovala pa je v zbornikih Otroci sonca (Brežice, 1999), Modrine (Ljubljana, 1999), Črke samote (Slovenske Konjice, 2000), Pod dežnikom (Krško, 2001) ter v antologiji Fanfare (Krško, 2003). Na festivalu mladih literatov Slovenije Urška leta 2000 je bila izbrana za najboljšo mlado pesnico, lani pa je založba Goga izdala njeno prvo pesniško zbirko Nizki toni. Deluje tudi kot urednica literarne