Šalamon je pred kratkim izdal nov album. Foto: www.samosalamon.com
Šalamon je pred kratkim izdal nov album. Foto: www.samosalamon.com
Tamara Obrovac
Tamara Obrovac je vodilna hrvaška izvajalka etnodžeza. Foto: http://www.tamaraobrovac.com

V prvem delu koncerta je Samo Šalamon skupaj s spremljevalno skupino in posebnim gostom Michelom Godardom predstavil svoj novi evropski projekt.

Pred kratkim je namreč izdal ploščo Samo Šalamon Quartet: Two Hours, nastopa pa tudi z novo zasedbo, v kateri igra tudi eden najbolj cenjenih tubistov Micahel Godard. Za novi album sta značilna močen vpliv moderne klasične glasbe in odsotnost basa, kar glasbi daje poseben čar. Džezkitarist Samo Šalamon je snemal in igral že s številnimi mednarodnimi džezovskimi glasbeniki, med njimi z Johnom Scofieldom, s Paulom McCandlessom, z Drewom Gressom in s Tonyjem Malabyjem. Šalomon je med letoma 2000 in 2004 deloval tudi kot vodja etno-džezprojekta Ansasa Trio, s katerim je izdal ploščo Arabian Picnic, njegovi glasbi pa je mogoče prisluhniti tudi na albumih A Dream Come True (Samo Šalamon Trio), Ornethology (Samo Šalamon Quartet) in Ela's Dream (Samo Šalamon Sextet ). Leta 2004 je posnel dve plošči s priznanimi glasbeniki, kot so Tony Malaby, Mark Helias in Tom Rainey ter Dave Binney, Josh Roseman, Mark Helias in Gerald Cleaver.

Kraljica hrvaškega etnodžeza
Skladateljica in pevka Tamara Obrovac se je predstavila v drugem delu koncerta. Zanjo velja, da se njen intelekt in šarm prelivata v njeno glasbo in tako ustvarjata neustavljivo glasbeno kombinacijo. Že kot študentka je igrala saksofon in nastopala z različnimi skupinami. Leta 1996 je izdala prvenec z naslovom Triade, ki je bil uspeh zaradi uspešnega združevanja džeza in istrskih korenin, čemur je glasbenica ostala zvesta pri vseh svojih albumih. Zato je postala ena vodilnih izvajalk hrvaškega etnodžeza. Poleg svoje glasbe Tamara Obrovac piše tudi za gledališče, risanke, filme in muzikale.