Poleg glasbenih dogodkov in gledaliških predstav, so pripravili tudi bogat spremljevalni program. Foto: Festival Lent
Poleg glasbenih dogodkov in gledaliških predstav, so pripravili tudi bogat spremljevalni program. Foto: Festival Lent
Living Colour
Večer pred sklepom festivala, bo mogoče priluhniti še enemu od vrhuncev letošnjega Lenta. Foto: EPA
Grk Zorba je eden najuspešnejših baletov vseh časov.
Grk Zorba je eden najuspešnejših baletov vseh časov. Foto: Festival ljubljana

Ti bodo pripravili okoli 360 prireditev, organizatorji pa pričakujejo, da bo festival privabil okoli pol milijona obiskovalcev. Med glasbenimi dogodki, ki bodo med 22. junijem in 7. julijem oživljali staro mestno središče, velja poudariti predvsem nastop rockskupine Living Colour, nekdanjega saksofonista Jamesa Browna Macea Parkerja, kubanskega izvajalca X Alfonsa in zasedbo Riblja Čorba.

Tu so še Oliver Dragojević & godalni orkester, Tomaž Pengov, The Drinkers, Vlado Kreslin, Tony Momrelle & Lungau Big Band, Vita Mavrič & Kvartet Akord, koncert Benjamina Izmajlova in Gokhana Aybulusa, Zablujene generacije, nastop Nilde Luketič, Diega Barriosa Rossa in Olge Pečeny ter številni drugi.

Med nastopajočimi so tudi The Fool Cool Orchestra, ki jih je združil dirigent Izidor Leitinger. Na odru se jim bo poleg Simoneja Zanchinija pridružil še sam ambasador balkan-fusiona, Vlatko Stefanovski. Še enkrat si bo mogoče ogledati mariborski glasbeni spektakel - tribute show, posvečen Philu Collinsu poimenovan Feel The Phil Collins.

Od primorskih Bakhantk do štajerskega Grka Zorbe
Ljubiteljem gledališča pripravlja ansambel Mestnega gledališča ljubljanskega predstavo Kabaret, SNG Nova Gorica pa bo v Maribor ponesel gledališki spektakel Bakhantke. Domači gledališčniki SNG-ja Maribor bodo ponovili predstavo Grk Zorba. Prvič pa bodo prišli na vrsto tudi večeri stand up komedije, na katerih bodo na odru v Naskovega dvorca stopili najboljši tovrstni komiki predvsem iz Slovenije in Hrvaške.

Tudi letos niso pozabili na pisano besedo. Tej bo mogoče prisluhniti na KMŠ odru, na katerem bodo svoje delo predstavili Mitja Čander, Brina Svit, Miljenko Jergovič, Desa Muck, Feri Lainšček in drugi. Ponovno pa se obeta še spremljevalni program, ki ga sestavljajo razne razstave, vsakodnevne otroške prireditve in delavnice v mestnem parku in pod Pohorjem, Športni Lent in še kaj.

Od folka do džeza
V okviru festivala bo potekal že tradicionalni Folkart. Na glavnem odru se bodo zvrstile folklorne skupine iz Cipra, Makedonije, Mehike, Paragvaja, Švice in Slovenije Tudi letos se splača poleg glavnega odra obiskati še Jazzlent, Večerov oder, Sodni stolp, oder Rotovž, Jurčkov in Mladininski oder, Salonu glasbenih umetnikov in SNG Maribor.