Figarova svatba je šesta največkrat izvajana opera v Severni Ameriki. Foto: EPA
Figarova svatba je šesta največkrat izvajana opera v Severni Ameriki. Foto: EPA

Mogoče je prav to razlog, da so jo organizatorji Dunajskega festivala Mozartovega glasbenega filma prihranili za zadnji dan. Pod zvezdami na Ljubljanskem gradu je bil tako na sporedu 20. 8., vendar pa se na dvorišče niso zgrnili tako glasbeni poustvarjalci kot obiskovalci, ampak le ljubitelji Mozartove glasbe. Te je čakalo belo platno, na katerem je nato v izvedbi enega izmed svetovno znanih orkestrov in opernih hiš zaživela Figarova svatba.

Za organizacijo Mozartovega festivala glasbenega filma, ki letos poteka v več evropskih mestih, se je Dunajski festival odločil, ker je bil Mozart sam velik ljubitelj potovanj, čeprav so bila ta v drugi polovici 18. stoletja pravi podvig, ki je lahko trajal več mesecev. Poleg tega želi Dunaj, kjer se je Mozartovo življenje končalo, dela slavnega skladatelja približati čim več ljudem, in če želji združimo, dobimo festival Mozartovega glasbenega filma. V slovenski prestolnici poteka ob sodelovanju Festivala Ljubljana, ki je na Ljubljanskem gradu pripravil deset večerov s posnetki Mozartovih koncertov in oper.

Figarova svatba je komična opera, ki jo je Mozart skomponiral leta 1786. Za izhodišče mu je bila komedija z istim naslovom, ki jo je napisal Pierre Beaumarchais in po kateri je komedijo Matiček se ženi napisal tudi Anton Tomaž Linhart. Čeprav je bila na Dunaju zaradi smešenja višjih slojev prepovedana, pa je opera postala eno izmed Mozartovih najpomembnejših del, ki je zdaj šesto najbolj izvajano operno delo v Severni Ameriki. Posebej znana je uvertura, pogosto izvajana kot samostojo koncertno delo, kadar pa se glasbeniki lotijo uprizoritve celotne opere, pevci izvajajo libreto, ki ga je napisal Lorenzo da Ponte.