Foto:
Foto:

Gre za ameriškega skladatelja Philipa Glassa, ki v glasbeni srenji velja za enega najbolj vplivnih ameriških komponistov 20. stoletja in ki je, podobno kot Leonard Bernstein in Kurt Weill, pripomogel k približevanju "visoke" glasbene umetnosti širšim množicam. Philipa Glassa bomo spoznali v francoskem glasbenem filmu Portret Philipa Glasa, ki ga bo 2. program Televizije Slovenija predvajal 7. 1. ob 23.05.

Leta 1937 rojeni skaldatelj je še ena "žrtev" manije po žanrskem opredeljevanju glasbe. Čeprav sam svoje stvaritve pojmuje kot glasbo za teater, so drugi njegovo glasbo označili kot minimalistično. Že ob bežnem pregledu zares obsežnega opusa Philipa Glassa namreč takoj postane jasno, da vseh del seveda ni možno spraviti v isti "predal". Glass se je namreč do sedaj podpisal pod simfonije, opere, koncerte, filmsko glasbo in kompozicije za klavir. Že zaradi zelo raznolikega značaja zvrsti, s katerimi se ubada Philip Glass, ne moremo vsega njegovega dela opredeliti kot minimalističnega.

Kot je raznovrsten njegov opus, je raznovrsten tudi seznam ljudi, s katerimi je Philip Glass do sedaj sodeloval. Med drugim je strnil moči tudi z avantgardno elektronsko skupino Aphex Twin, Davidom Bowiejem, Ravijem Shankarjem, Allenom Ginsbergom in Robertom Wilsonom.