Komorni orkester iz Mannheima nadaljuje tradicijo slovite dvorne kapele volilnega kneza Karla Teodorja. Foto: Festival Ljubljana
Komorni orkester iz Mannheima nadaljuje tradicijo slovite dvorne kapele volilnega kneza Karla Teodorja. Foto: Festival Ljubljana

V Palaciju ljubljanskega gradu je 3. 8. nastopil Komorni orkester iz Mannheima, ki velja za naslednika dvorne kapele volilnega kneza Karla Teodorja. Kapela, ki je bila znana tudi kot Mannheimski dvor, je bila v 18. stoeltju najbolj priljubljena glasbena kapela v Nemčiji. Zasedba je v glasbo vpeljala novo, svežo eleganco, zaradi katere je veljala za trendovdsko in napredno zasedbo. Kot takšna je vpeljala vrsto novih prijemov v komponiranju glasbe, ki so vodili tudi do razvoja nekaterih novih glasbenih oblik, kot je bila simfonija.

Podoben pristop je gojil tudi mannheimski dvorni orkester, prav tako najuspešnejša zasedba svoje zvrsti v Nemčiji 18. stoletja. Zasluge za tak razvoj glasbe na mannheimskem dvoru je treba pripisati tudi volilnemu knezu Karlu Teodorju, ki se je navduševal nad novostmi in ni slepo zavračal vseh sprememb.

Pod vodstvom dirigenta Christopha Altstädta je Komorni orkester iz Mannheima - deluje od leta 1952 - izvedel dela G. F. Händla, W. A. Mozarta, O. Respighija, F. X. Richetrja in E. Griega. Kot solistka se bo predstavila sopranistka Elena Daniela Mazilu, ki od leta 2000 redno nastopa z najboljšimi nemškimi orkestri.