Na Nikolićevih platnih je moč razbrati odmev kubizma oziroma njegovih kasnejših modifikacij, ki so se v zgodovini umetnosti pojavile predvsem v drugem in tretjem desetletju 20. stoletja. Foto:
Na Nikolićevih platnih je moč razbrati odmev kubizma oziroma njegovih kasnejših modifikacij, ki so se v zgodovini umetnosti pojavile predvsem v drugem in tretjem desetletju 20. stoletja. Foto:
Vladan Nikolić: Maček

Projekt Mostovi, katerega pobudnik je bil slovenski avtor stripa Ciril Horjak, se je po raziskovalni poti nadaljeval z razstavo Mostovi, ki je bila avgusta na ogled v ljubljanski galeriji Kresija. Mostovi se oktobra nadaljujejo z dvema razstavama srbskega ustvarjalca Vladana Nikolića.

Strip kot umetnost
Vladan Nikolić je svojo razstavo, ki je od 10. 10. na ogled v galeriji KUD-a France Prešeren, naslovil Nenaklepni samomor, razstavo slik, ki je začasno domovanje našla v klubski sobi, pa Izginjajoče vrste. Prepoznaven stiliziran stripovski izraz, ki ga je razvil iz lastnega slikarskega, Nikolić nadgrajuje z detajli v ozadjih, v zgodbah pa obravnava tako družbeno-politično tematiko kot vsakdanjik malega človeka. Zanj so značilni tudi bogati humorni elementi in satirični pristop do družbenega in političnega dogajanja.

Prijetno s koristnim
Posebnost Nikolićevega slikarstva pa so, po drugi strani, močno stilizirana risba, kompaktne, presekane elipse zaprtih oblik. Izginjajoče vrste so le del umetnikovega slikarskega opusa, slike z živalskimi motivi. Avtor opozarja, da morate za popoln ogled razstave dejavno sodelovati, in sicer z nakupom slike, saj tako prispevate k preživetju ene od upodobljenih vrst.

Vladan Nikolić je rojen 1968 v Zrenjaninu, kjer še vedno živi in dela. Ukvarja se s slikarstvom, karikaturo, ilustracijo in stripom. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah, imel več skupinskih razstav in štiri samostojne ter prejel dve nagradi: leta 1998 na salonu Ulaz v Zrenjaninu in leta 2001 na Zrenjaninskih srečanjih slikarjev. Svoj slikarski stil (zaobljeni, kovinsko svetleči in prepletajoči se volumni) je precej prenesel tudi v stripovsko izražanje, ki se mu posveča zadnjih nekaj let in je zavzelo vodilno vlogo v njegovem ustvarjanju.