Neodvisna ilustracija je z bienalom prvič predstavljena v tako širokem obsegu. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Neodvisna ilustracija je z bienalom prvič predstavljena v tako širokem obsegu. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Bienale neodvisnih
Razstava v Razstavnem salonu Rotovž bo odprta do 11. marca. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Na razstavi, ki je na ogled v Razstavnem salonu Rotovž, s svojimi deli neodvisno ilustracijo zastopa 30 avtorjev. Gre za ilustracijo, ki nastaja zunaj ustaljenih publicističnih okvirov in je ne omejujejo knjižni ali založniški parametri, ampak nastaja v povezavi z vsemi mediji sodobnih likovnih praks.

Neodvisna ilustracija je eksperimentalna in se pojavlja v različnih medijih, od animacije, stripa pa vse do oblikovalstva, slikarstva.

Ko se ilustracija zna gibati
Ilustracija je danes prisotna tudi v gibljivih medijih in jo v nasprotju s klasično opredeljujemo kot dinamično ilustracijo. To najdemo v animaciji, spletni ilustraciji, ilustraciji za interaktivne igre in v multimedijskih intervencijah. Oživljajo pa jo tudi pristopi (prostorske inštalacije), ki otežujejo tradicionalno kategorizacijo.

Priložnost za spregledane
1. bienale slovenske neodvisne ilustracije upošteva dela, ki so nastala v krajevnem okolju, prvič pa so predstavljena v tako širokem obsegu. Kot poudarjajo organizatorji, vidijo poslanstvo bienala tudi v podpori tisti ustvarjalni skupnosti, ki sta jih kritiški krog, delujoč znotraj posameznih umetniških disciplin, in širša javnost spregledala.

Ilustracija je v Sloveniji pogosto postavljena na nikogaršnjo zemljo, saj jo zavračajo umetniške institucije na eni in zaradi pomanjkanja opredelitve in razumevanja tega področja komercialna oblikovalska stroka na drugi strani.

Bienale je torej namenjen izbranim avtorjem kot stična točka, s pomočjo katere lahko delujejo ter predstavljajo svoje delo v obdobju dveh let, ko končno tudi sami postanejo selektorji in izberejo avtorje, ki se bodo predstavljali v naslednjem bienalu.

M. K.