El Conquistador! bo vaša srca osvojil kot pred leti Esmeralda. Foto: Bunker
El Conquistador! bo vaša srca osvojil kot pred leti Esmeralda. Foto: Bunker
Mladi levi
Festival Mladi levi je letos predvsem gledališke narave, plesne predstave so potisnili v ozadje. Foto: RTV SLO

26. 8. ste v Stari elektrarni lahko preizkusili svoje znanje španščine (če je zanemarljivo, ste si lahko pomagali z angleškimi podnapisi) - Thaddeus Phillips je namreč prišel s predstavo El Conquistador!. Igralec, režiser, plesalec in lutkar iz Latinske Amerike že nekaj let živi in ustvarja v ZDA, kjer je ustanovil mednarodno gledališko skupino Lucidity Suitcase Intercontinental. Solo predstava El Conquistador! je zgodba o kolumbijskem kmetu, ki se odpravi v velemesto, kjer si najde službo kot vratar v mondeni stavbi. Njegov vsakdan se kmalu spremeni v dramatično in noro telenovelo, in tako kot se za ta žanr spodobi, si napetost, zapeljevanje, umor, maščevanje in odrešitev sledijo z veliko hitrostjo, saj so menda prav Shakespearjeve tragedije glavna inspiracija za latinske limonade.

Kot pravijo kritiki, bi morda v DNK-ju Taddeusha Phillipsa našli tudi sledove kakšnega Charlia Chaplina, Rowana Atkinsona in morda tudi Alberta Einsteina. Predstavo je režirala Tatiana Mallarino.

Superjunak malo drugače
Po "gledališki telenoveli" je bila na vrsti še ena gledališka poslastica, The Story Of Daniel Ray v izvedbi latvijske skupine Umka.LV. Predstava je akcijska kriminalka o skrivnostnem življenju starega šolskega nahrbtnika in njegovih nevarnih nalogah. (Pri tem velja omeniti, da je Daniel Ray ime za vrsto nahrbtnikov.) Ustvarjalci so inspiracijo našli v akcijskih filmih in TV-nadaljevankah, v katerih se glavni junak srčno in pogumno bori za svobodo, pravico in ljubezen. Glavnemu junaku namreč srce razplamenti ljubka ženska torbica, z njim pa se borijo vojaški nahrbtniki.