Foto:
Foto:

Jesen leta 2003 - svetovni glasbeni dnevi v Sloveniji. V okviru tega pomembnega festivala je SNG Opera in balet Ljubljana odprla baletno sezono s postavitvijo baletnega večera Privlačnost nasprotij na novo komponirano glasbo. Koreografa tega sodobnega in tudi kompozicijsko pestrega baletnega večera sta bila Staša Zurovac z deli Purgatorij in Kiklos ter Nils Christe s koreografijo Podobe na glasbo ukrajinske skladateljice Halyne Ovcharenko. Dirigent je bil Dieter Rossberg. TV-režija Vojko Vidmar, urednica Danica Dolinar.

Nils Christe je baletno šolanje je začel pri šestih letih na Rotterdamski plesni akademiji. Študiral je klasično kitaro in angleško flavto na Rotterdamskem glasbenem konservatoriju. Študij je prekinil, ko mu je Netherlands Dance Theatre ponudil pogodbo za plesalca v svojem ansamblu. Pri sedemnajstih se jim je pridružil in v naslednjih 15 letih odplesal več kot 80 baletov. Zanj so bili pomembni učitelji: Hannie Bouwman, Benjamin Harkarvy, Hans Brenna in Simon Mottram. Sodeloval je tudi s pomembnimi koreografi, kot so: John Butler, Anna Sokolow, Jennifer Muller, Louis Falco, Glen Tetley, Jerome Robbins in drugi.

Leta 1981 je prenehal plesati in začel delati kot neodvisni koreograf. Med letoma 1986 in 1993 je bil umetniški direktor zdaj imenovanega baleta Scapino iz Rotterdama. Nils Christe je ustvaril 65 baletov, za 48 različnih ansamblov v 21 različnih deželah sveta.

Oddaja je bila na sporedu 2. programa TV Slovenija.