Terrafolk se vračajo na prizorišče, ki so ga pred dvema letoma razprodali dva večera zapored. Foto: RTV SLO
Terrafolk se vračajo na prizorišče, ki so ga pred dvema letoma razprodali dva večera zapored. Foto: RTV SLO
Imate radi Bacha?
Morda največja prelomnica v zgodovini skupine Terrafolk je bil odhod enega od ustanoviteljev zasedbe Boštajana Gombača. Foto: Žiga Koritnik

Tedaj je skupina, ki domiselno in v zelo prepoznavnem slogu predeluje ljudske napeve z vsega sveta, nastopila skupaj s Simfoniki RTV Slovenija. Bojan Cvetrežnik (violina, mandolina), Danijel Černe (kitara), Marko Hatlak (harmonika, bobni, glas) in Kate Hosking (kontrabas, glas) so bili tokrat na odru sami. Skupina je predstavila projekt Kvartet. Čeprav skupina Terrafolk izhaja iz ljudske glasbe, pa v njeni glasbi najdemo tudi prvine džeza, klasike, rocka in drugih zvrsti.

Nadaljnje sodelovanje z velikimi orkestri
Četudi sta od sodelovanja s simfoniki minili že dve leti, pa to sodelovanje še vedno vpliva na karierno pot skupine Terrafolk. Prav uspešni nastop z velikim orkestrom je kvartetu odprl vrata do sodelovanja z drugimi simfoničnimi orkestri. Terrafolk bodo tako 10. aprila 2008 z Jensko filharmonijo nastopili v dvorani Volkshaus v Jeni, za morebitno skupno evropsko turnejo pa se dogovarjajo tudi z znamenitim Scottish Chamber Orchestrom. Gre za zasedbo, ki so jo leta 1974 ustanovili za kulturne potrebe škotske kulturne skupnosti. Orkester slovi po svojem inovativnem pristopu k tradicionalni glasbi, v čemer je podoben tudi skupini Terrafolk. Obenem velja Scottish chamber orchestra za enega najbolj dejavnih "škotskih kulturnih ambasadorjev".

Od leta 1999 do danes
Zametki skupine Terrafolk segajo v leto 1999, ko sta se Boštjan Gombač in Danijel Černe vrnila z Nove Zelandije, kjer sta snemala za založbo Carnium music, nastopala kot ulična glasbenika in sodelovala na več festivalih folk glasbe. V Sloveniji sta hitro "sklenila pakt" z Bojanom Cvetrežnikom in leta 2000 so že nastajale prve avtorske skladbe, na sporedu pa so bili tudi prvi veliki koncerti v Cankarjevem domu, na Drugi godbi, na odprtju festivala Manifesta in na festivalu Lent. Terrafolk so nemudoma našli občinstvo in do danes ostali ena najbolj nenavadnih in obenem tudi zelo priljubljenih slovenskih zasedb. Največji prelom v zgodovini skupine je bil morda odhod enega od ustanoviteljev skupine Boštjana Gombača, ki je skupino zapustil leta 2004.