Foto:
Foto:
Dvojezični napisi so od nekdaj trn v peti avstrijsko-slovenskih odnosov.

Dvojezični dokumentarec Artikel 7 - Unser Recht/Člen 7 - Naša pravica je skupni projekt režiserja Thomasa Korschila in umetnostne zgodovinarke Eve Simmler, ki je nastal ob 85. obletnici koroškega plebiscita, po katerem je Koroška leta 1920 pripadla Avstriji, in ob 50. obletnici podpisa avstrijske državne pogodbe, s katero so bile zagotovljene pravice slovenske manjšine. Dokumentarec, ki je bil posnet v sodelovanju z RTV Slovenija, ORF in avstrijsko producentsko hišo Navigator film z Dunaja, so 10. 5. ob 20.00 predvajali v Kino klubu Narodnega doma v Mariboru, pozneje pa sta bila gledalcem za pogovor na voljo tudi Korschil in Simmlerjeva.

Režiserjema sta se pridružila še Janko Malle, poslovodja Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, in Bojan Borštner, dekan Pedagoške fakultete v Mariboru.

Avtorja sta v filmu zbrala pričevanja številnih avstrijskih in slovenskih novinarjev, politikov in prebivalcev slovenske Koroške, ki skupaj z bogatim arhivskim gradivom slovenske in avstrijske televizije raziskujejo zgodovinski in socialni izvor nacionalne nestrpnosti, segregacije in boja slovenske manjšine za priznanje pravic iz člena 7. avstrijske državne pogodbe. Še posebej natančno osvetlijo "atentat" na dvojezične krajevne napise, ki se je zgodil v neki jesenski noči leta 1972.

Zakaj so si Avstrijci premislili?
Čeprav je avstrijska televizija ORF film delno financirala in njegovo predvajanje tudi napovedovala, do njega nikoli ni prišlo, to pa zato, ker dokumentarec po njihovem "nasprotuje načelu objektivnosti", h kateremu je javna televizija zavezana, predvajati pa ga ne nameravajo "iz pravnih razlogov". Televizija Slovenija je film na 1. programu predvajala oktobra lani, ogledalo si ga je kakih 90 tisoč gledalcev.