So leopardove pike znak napadalnosti ali varovalna barva? Foto: Aleksandra Adjuković
So leopardove pike znak napadalnosti ali varovalna barva? Foto: Aleksandra Adjuković

Fotografska razstava Attitudes, ki je odprta v Rdeči galeriji Ateljeja 2050, prikazuje tri različne tematske pristope, ki jih srečujemo v sodobni umetnosti. Čeprav si Aleksandrija Ajduković, Paula Muhr in Katarina Radović ne zatirajo oči pred danimi družbenimi in političnimi okoliščinami, umetnice presegajo samo golo odslikavo sveta okrog sebe; njihova dela segajo na različna področja, od vlog spolov, popularne kulture in zgodovine umetnosti do vsakodnevnih rutin in osebnih zgodb posameznikov.

Aleksandrija Ajduković v svoji seriji, naslovljeni Tiger Ladies - Tigrice, raziskuje pojav "urbane kamuflaže" v eni izmed njegovih zabavnejših razsežnosti. Na javnih mestih se približuje ženskam, ki so oblečene v obleke z vzorcem divje mačke, na podlagi fotodokumentacij njenih cestnih srečanj se boste lahko odločili, ali ženske v tigrastih hlačah le izražajo svojo individualnost, slepo sledijo modnim smernicam, zapeljujejo ali kaj tretjega ...

Očeta ni doma ...
Serija fotografij Tata Paule Muhr plete nit med dokumentarno in konstruirano fotografijo. Tematizira in rekonstruira svoj družinski obred: ukvarja se s tem, da je oče družino zapustil pred desetimi leti in za seboj pustil večji del vsebine svoje garderobne omare. Vsakih nekaj mesecev pride, da si izbere oblačila, ki jih potrebuje. Obleče jih in jih nekaj časa nosi po hiši, hodi po vrtu in se vrne, da se pogleda v ogledalu. Za avtorico ima to dvojen pomen: v kontekstu družine je to mogoče razumeti kot ponovno prilastitev hiše in oživljanje skupne družinske zgodovine, z manj osebnega vidika pa spominja na hojo po modni stezi.

Kdo bi bila, če bi bila lahko kdor koli?
Katarina Radović v svoji seriji avtoportretov predstavlja izmišljene tipe žensk, za katere verjame, da lahko pridejo do živega tudi najbolj hladnokrvnemu opazovalcu. Te izmišljene ženske v danih okoliščinah izražajo svoje edinstvene fantazije in norosti, naj bodo slavne osebnosti ali samo povprečne ženske, predstavljene med vsakdanjo rutino.

Sočasno bo v prostorih Rdeče galerije v sodelovanju z mednarodnim festivalom Balkanart Terminal00 na ogled razstava še ene srbske avtorice, Dragane Nikolić, ki se bo predstavila s serijo črno-belih ilustracij Everything comes in a drop, ki so nastale na podlagi poezij Branka Dinića.