Svetlana Slapšak je med drugim avtorica dela 
Ženske ikone 20. stoletja. Foto: dpu.mirovni-institut.si
Svetlana Slapšak je med drugim avtorica dela Ženske ikone 20. stoletja. Foto: dpu.mirovni-institut.si

Literarni večer, ki se je zgodil 27. 9., je vodila Milena Ževart, največ besed pa je bilo po namenjenih pisateljičini zadnji knjigi Ženske ikone 20. stoletja. V delu se pisateljica med drugim posveča tudi pomenu ženskih ikon v 20. stoletju, pri tem pa svoje misli poda tudi skozi podrobno predstavitvijo besede muza, njenega pomena skozi zgodovino in kako je in še danes vpliva na umetnikovo ustvarjanje. Delo tako podaja izbor imen, oseb, predmetov, pojmov in pojavov, povezanih z žensko kulturo 20. stoletja.

"Celo če je muza nagnjena k temu, da se sama izraža v kateri izmed umetnosti, običajno velja, da je njena umetnost slabša od umetnosti njenega partnerja. Poleg tega, da molči, je muza predestinirana za to, da umetniku olajša življenje, da bi imel na voljo več časa, prostora in veselje za ustvarjanje," je v svojem delu zapisala avtorica.

Slapšakova, ki se je rodila leta 1948, je objavila več kot 30 knjig, 200 znanstvenih člankov, 500 člankov v časopisih, prevode iz starogrščine, novogrščine, latinščine, francoščine in angleščine in roman. Leta 1990 je s knjigo esejev dobila nagrado Miloša Crnjanskega, tri leta kasneje nagrado ameriškega PEN-a, njeno ustvarjanje pa ji je prineslo tudi nagrado Helsinki Watch (leta 2000) in priznanje helen (2001). Med drugim vodi programe antropologije antičnih svetov in antropologije spolov na ISH, ljubljanski podiplomski fakulteti za humanistiko, predstavila pa se je že na številnih predavanjih na različnih evropskih in ameriških univerzah.