Bled je po zaslugi organizatorjev Okarine edini kraj v Sloveniji, kjer pripravljajo pravi etnofestival. Foto: EPA
Bled je po zaslugi organizatorjev Okarine edini kraj v Sloveniji, kjer pripravljajo pravi etnofestival. Foto: EPA
Festival Okarina sledi smernicam v svetu, kjer je etnoglasba vedno bolj priljubljena. Foto: Okarina

Festival Okarina je odprl koncert zasedbe Cinkuš, ki v svojem programu povezuje ljudsko izročilo Medžimurja, Prigorja in Zagorja. Do 14. avgusta bomo v Zdraviliškem parku - ob deževnem vremenu bodo koncerti v blejski Festivalni dvorani - spoznavali še glasbeno dediščino Anglije, Škotske, Italije, ZDA, Brazilije in Romunije. Slovensko glasbo na 17. izvedbi festivala zastopajo zasedbe Bossa de Novo, Uluru, Same babe in Strizzy.

Kletski rock in Stingovi sodelavci
Organizatorji, ki jim načeluje vodja festivala Leo Ličof, kot zanimivo izpostavljajo zasedbo Polka Potente. 2. avgusta bo avstrijska skupina predstavila svojo vizijo povezovanja dveh violin, kljunaste flavte, dud, kontrabasa, harmonike in bobnov. Obiska vredna sta tudi naslednja večera, ki bosta predstavljala glasbo britanskega otočja. Prvi dan nastopa angleška skupina Kathryn Tickell, ki je sodelovala tudi že s Stingom, 4. avgusta pa bodo nastopili Canterach, ki povezujejo keltsko glasbo in rock.

Mlade sile etnoglasbe
Poseben projekt Okarine je Etno historia, mednarodni tabor mladih etnoglasbenikov, ki se bodo s koncertom predstavili 6. avgusta. 'Mlade sile' etna pa bo predstavil tudi nastop zasedbe Taužen'troža, v kateri so združeni otroci, ki so se udeležili delavnic ljudske glasbe. Njihov nastop bo 12. avgusta napovedal nastop brazilske pevke Jube. Pred začetkom nove izdaje Okarine je Ličof poudaril, da je blejski festival edini pravi festival etnoglasbe pri nas. S tem Blejci sledijo smernicam v svetu, kjer je etno vedno bolj priljubljen.