Mladi bolniki v morskem svetu pozabijo na svoje tegobe. Foto: Damijan Kračina
Mladi bolniki v morskem svetu pozabijo na svoje tegobe. Foto: Damijan Kračina
Damijan Kračina je lani sodeloval tudi pri odmevnem projektu Galapagos. Foto: Damijan Kračina

Njihove delavnice se letos odvijajo v bolnišnicah Marseilla, Rima, Madrida - in Ljubljane. Pri ljubljanski izvedbi projekta sodeluje Pediatrična klinika Kliničnega centra v Ljubljani, delavnice pa se pripravlja in izvaja v sodelovanju z ljubljansko galerijo Škuc. Med danimi predlogi je komisija Pediatrične klinike izbrala projekt Damijana Kračine z naslovom Koralni otok. Celoten projekt in njegova dokumentacija bosta predstavljena 15. in 16. maja v Galeriji Škuc in 16. maja v Kliničnem centru Ljubljana, nato pa bo kot del potujoče razstave predstavljen po drugih mestih udeležencih projekta. Končno domovanje bo razstava našla v novih prostorih ljubljanske Pediatrične klinike.

Umetnost godi telesu in duhu
Ker ustvarjalne delavnice pozitivno učinkujejo na bolnike, Art dans la Cité sodeluje z medicinsko in/ali znanstvenoraziskovalnimi ekipami s področja biologije, psihologije, nevrologije in družbenih ved. S skupnimi močmi bi namreč radi osvetlili subtilne povezave ustvarjalnosti z zdravjem in določili, kako ustvarjanje premaga bolezen. Eden izmed ciljev projekta je, s kreativnim delom, izboljšati razmere otrok in mladostnikov med bivanjem v bolnišnici, kasneje pa v stalno umetniško instalacijo vključiti tiste otroke, ki nikoli prej niso prišli v stik s sodobno umetnostjo.

Umetnik hospitaliziranim otrokom predlaga, naj otok (kovinsko strukturo in sliko) poselijo z raznobarvnimi morskimi bitji, ki jih pod mentorstvom umetnika in njegovih sodelavcev oblikujejo sami. Na ta način malim bolnikom omogoči pobeg v čudežno deželo ter učenje spoštovanja narave in krhkih ekositemov.