Edvard Škarje se lahko pred mojstrom električne harfe kar skrije. Foto:
Edvard Škarje se lahko pred mojstrom električne harfe kar skrije. Foto:
Bo orkester tesnobe izpolnil obljubljeno in nas temeljito pretresel?
Nabrušeni harfi se brez zaščite raje ne približujte.

Skupina AmbientTV.NET obiskovalce svojih razstav in predstav spodbuja k temu, da še enkrat pretehtajo svoj občutek varnosti in odnos do “dežurnih bavbavov“ in strahov družbe, kakršen je v zadnjem času predvsem terorizem. 12. 5. nas je njihov nastop politično ozaveščal v mariborskem klubu Kibela.

Osrednja točka instalacije AmbientTV.NET: Orchestra of Anxiety/Orkester tesnobe je harfa, ki se od standardnih harf razlikuje po tem, da ima namesto navadnih ostro nabrušene strune, zaradi česar mora glasbenik nositi varovalne rokavice. Dotik strune sproži številne projekcije in zvočne vire v galeriji. Že Biblija priča o tem, kako je David z igranjem na harfo iz Savla izgnal hudega duha. No, opisana harfa ima podobno moč izganjanja hudiča in norosti, vendar mora igralec sprva premagati tesnobo, ki jo instrument v njem zbuja.

Tanka linija med glasbo in hrupom
Britanec Mukul Patel je eden izmed umetniških vodij in hišni skladatelj AmbientTV.NETa. Osredinja se na zvok in besedo; z izhodiščem v znanosti in indijski glasbi njegovo delo raziskuje mejo med glasbo in hrupom, tehnologijo in tradicijo. Mukul se je v veliki meri ukvarjal s plesom v različnih okoljih, od klubov z elektronsko glasbo v 90-ih letih do bolj formalnih postavitev sodobnih koreografov, kot so Russell Maliphant, Shobana Jeyasingh in Akram Khan.

Resničnostni šovi odmevajo povsod
Avstrijka Manu Luksch, ustanovna članica in ena izmed umetniških vodij, je študirala likovno umetnost na Dunaju in v Bangkoku. Njen trenutni projekt, Faceless, je sestavljen iz nadzornih videoposnetkov angleške organizacije za varovanje podatkov, prepleten s fiktivnimi pripovedmi iz resničnostnega šova Big Brother. Film raziskuje urbano fantazijo in subjektivnost v obdobju izpostavljenosti kameram, osebne stereotipe in številne druge načine možnosti izsleditve osebnih podatkov.