Petronij se je starem Rimu uveljavil kot odličen pisatelj in osebni svetovalec cesarja Nerona. Foto:
Petronij se je starem Rimu uveljavil kot odličen pisatelj in osebni svetovalec cesarja Nerona. Foto:

Znate ob imenu Petronij povedati kaj več kot zgolj besedico Satirikon?

Tretji program Radia Slovenija je 3. 5. ponudil vpogled v življenje in delo Petronija, enega od osrednjih piscev antičnega Rima, ki je močno vplival na razvoj svetovne literature.

Gaius Petronius Arbiter se v svojem življenju ni imel nad čim pritoževati. Hitro je zaslovel kot odličen satirik, pa tudi kot politik je bil zelo uspešen. Nekaj časa je imel mesto namestnika v riomski provinci Bitiniji, kasneje pa ga je sam cesar Neron imenoval v krog svojih zaupnih prijateljev. Legenda pravi, da si je Petronij prestižni položaj pridobil predvsem zaradi slovesa esteta in sladokusca, ki je znal ob sporih in problemih na dan priti z "rešitvami dobrega okusa" (kar naj bi to v žargonu politične elite starega Rima pomenilo).

Petronijevo življenje je podrobno opisal rimski zgodovinar Tacit, ki je Petronija prikazal kot človeka, vdanega prefinjenemu iskanju užitkov, brezbrižnega v vsakdanjem življenju, a vendar odločnega v upravljanju z javnimi zadevami.

Danes ob omembi Petronija najpogosteje pomislimo na Satirikon, književno delo, ki naj bi si poleg Apulejevih Metamorfoz edino zaslužilo naziv antični roman. Izvorno naj bi bil Satirikon izjemno obsežno delo, do danes pa so se ohranili le deli 15. in 16. knjige, kar naj bi bila približno osmina celotnega romana.