Vojček je tragedija o popolnem propadu človeka, ki v skrajni stiski proda tudi samega sebe. Foto: SNG Maribor
Vojček je tragedija o popolnem propadu človeka, ki v skrajni stiski proda tudi samega sebe. Foto: SNG Maribor
Vojček je avtorski projekt hrvaškega baletnika in koreografa Staše Zurovca. Foto: SNG Maribor
Premiera baletne predstave Vojček

Poleg zgoraj zapisanih besed je Opera in balet SNG Maribor o svoji novi produkciji še zapisal, da ne gre le za "površno pripoved o ljubezni, strasti, slabosti in zločinu ter o mnogo drugih nepomembnih zablodah tega sveta ... To je črna bajka o izgubljenosti sredi morja, zapravljeni eksistenci in zadajanju ran lastnemu srcu ... vse dokler le-to ne izkrvavi /.../."

Staše Zurovca na glasbo Marjana Nećaka, spremljamo vojaka in brivca Vojčka, ki proda tudi zadnje, s čimer še razpolaga. To je svoje telo. Proda ga ambicioznemu zdravniku, ki želi znanstveno dokazati, da lahko človek z voljo nadzira svoje telo. In podobno ravna Vojčkovo dekle Marie. V svoji bedi se tamburmajorju vda za par uhanov. In obe kupčiji sta začetek zgodbe, ki se lahko konča le s popolnim propadom obeh protagonistov.

Predstava, ki prinaša drugačno govorico telesa
Zgodbo o Vojčku, ki jo je kot prvi zapisal nemški dramatik Georg Büchner (1813-1837) na odru SNG-ja Maribor podajajo Gaj Žmavc/Matjaž Marin (Vojček), Catarina de Meneses/Tijuana Križman (Marie), Sergiu Moga/Denes Darab (tamburmajor) in Matjaž Marin/Tiberiu Marta (Andres). Pred krstov nove produkcije je umetniški vodja mariborske Opere in baleta Janko Kastelic povedal, da mariborski ansambel z novo predstavo ostaja zvest tradiciji modernega baleta, po kateri je tudi znan; dodal je še, da bo predstava občinstvo nagovorila s "poetičnostjo na vseh ravneh". Novo predstavo je kot velik izziv predstavil tudi vodja baleta Edward Clug, saj po njegovem Zurovčeva koreografija prinaša nov način dela in drugačno govorico telesa.

Kultni film s Klausom Kinskim
Zgodbo o Vojčku pri nas in tudi v svetu ni neznana. Največ je za njeno predstavitev v mednarodnem okolju naredil režiser Werner Herzog, ki je po Büchnerjevi drami leta 1979 posnel danes že kultni film s Klausom Kinskim v glavni vlogi. Celoten film je prevevalo vzdušje hude odtujenosti, kakršna lahko obvladuje le človeka, ki je pripravljen prodati tudi svoje največje bogastvo - samega sebe. Vzdušje na odru pa bo determinirala scena, na kateri bodo plesali mariborski baletniki in ki je delo Žorža Draušnika. Dodajmo še, da so kostumi delo Katarine Radošević Galić, svetlobo je oblikoval Andrej Hajdinjak, video pa Marin Lukanović.

P. B.
Premiera baletne predstave Vojček