Otroci imajo navadno drugačne ideje o oblačenju kot njihovi starši. Foto: EPA
Otroci imajo navadno drugačne ideje o oblačenju kot njihovi starši. Foto: EPA

Otroci imajo povsem svojstven očutek za lepo, ki pa ga starši pogosto ne razumejo. Razumevanje zanje pa je našla režiserka, scenografka in kostumografka Barbara Kapelj, ki jih je 26. 11. prvič povabila v čarobno Helenino šivalnico, ki je domovanje našla v KUD-u Franceta Prešerna v Ljubljani. V njej so dobrodošle vse barve in oblike, iz katertih se ustvarjajo najbolj pravljične obleke in najlepša prijateljstva, obljubljajo avtorji predstave.

Gibalno predstavo, primerno za otroke, starejše od dveh let, je Kapeljeva ustvarila po motivih pravljice Lepa Helena avtorice Nine Kokelj. Pri ustvarjanju postavitve sta ji pomagali koreografinja Maša Kagao Knez in avtorica zvočne podobe Polona Kores, ki ob Maji Kunšič na odru uresničujeta režiserkine ideje tudi kot igralki.

Od zadnje premiere katere izmed predstav Barbare Japelj je minilo dobro leto; krstna uprizoritev avtorskega gledališkega projekta Gon, ki ga je postavila z dramsko igralko Damjano Černe, je bila aprila lani v Slovenskem mladinskem gledališču. Kot režiserka se sicer uveljavlja od leta 2000, ko se je učila ob postavljanju predstave Skrivni vrt: Ženska dela, obrobljanje, vozljanje, pletenje, tkanje, premierno uprizorjenem v Moderni galeriji v Ljubljani, njeni pa sta med drugim tudi predstavi A. D. Anno demoni in Invivo.