Romantična komedija Pod njenim oknom je očarala marsikoga. Foto:
Romantična komedija Pod njenim oknom je očarala marsikoga. Foto:
Prizor iz filma Kajmak in marmelada
Rasne predsodke in stereotipe skuša omiliti komedija Kajmak in marmelada.
Prizor iz filma Outsider
Čas punka je bil na slovenskih tleh čas vznemirljivih dogajanj. Foto: Slovenska Kinoteka
V leru
Damjan Kozole
Scenarij za film Stereotip je izšel izpod rok Damjana Kozoleta (na sliki) in Luke Novaka. Foto: RTV SLO

Od 10. julija do 28. avgusta bodo ob 19.55 na 1. programu Televizije Slovenija na ogled slovenski filmi, posneti od leta 1991 do 2003. Prva je bila na sporedu televizijska drama Radio.doc iz leta 1995. Mlada novinarka Vesna pripotuje v neko podeželsko mesto pod pretvezo, da bo pisala članek o tamkajšnji radijski postaji. Pravzaprav pa raziskuje sumljive okoliščine očetove smrti. Toda to, kar bo odkrila, presega okvire preteklosti, ki jo raziskuje. Scenarij in režija sta delo Mirana Zupaniča, igrajo pa Nataša Matjašec, Lojze Rozman, Andrej Kurent, Danilo Benedičič, Vlado Novak, Marjan Bačko, Miranda Caharija in drugi.

Julij v znamenju 90-ih
17. julija bo na sporedu komedija Babica gre na jug, posneta leta 1991. Vinci Vogue Anžlovar je napisal scenarij in film tudi režiral. Igrajo Majolka Šuklje, Bojan Emeršič in Nataša Matjašec. Babica je mladostna gospa, ki ne želi živeti v domu za ostarele. Zato se odpravi z avtoštopom neznano kam, pridruži se mlademu nepridipravu - saksofonistu, ki s starim razmajanim mercedesom (z verjetno ukradenimi registrskimi tablicami) vozi nekam proti jugu - na morje. Pridruži se jima še čedno dekle, ki skoraj usodno vpliva na neodgovornega mladeniča.

Outsider
24. julija sledi film iz leta 1997, Outsider, režiserja in scenarista Andreja Košaka. V filmu igrajo Davor Janjić, Nina Ivanič, Miranda Caharija, Zijah Sokolović, Uroš Potočnik in Demeter Bitenc. Sead je oficirski otrok in kakor se njegov oče seli iz kraja v kraj tako Sead menja šole in izgublja pridobljene prijatelje. V Ljubljani se nekako znajde, vstopi v pankersko klapo, zaljubi se je v privlačno Metko in kaže, da se bo družina naposled ustalila. Film Outsider je eden najbolj gledanih slovenskih filmov. Prejel je nagrado v Portorožu in je tudi mednarodno nagrajen film.

Stereotip
31. julija bomo gledali Stereotip iz leta 1997. Scenarij sta napisala Luka Novak in Damjan Kozole, ki je film tudi režiral. Igrajo Robert Pešut, Tina Gorenjak, Alenka Tetičkovič, Boris Mihajl, Alenka Pinterič, Peter Musevski, Boštjan Hladnik. Glasbo za film je prispeval Magnifico. Črna komedija govori o mladem zakonskem paru, slikarju Maxu Dolarju in njegovi ženi Marjetki. Max je predvsem slikarski blefer, Marjetica pa že kar predolgo čaka, da se bo mož ustalil. Max se širokousti s citati o umetnosti in s svojimi koncepti, ki naj bi mu prinesli uspeh. Marjetka pa gara, ga preživlja in zraven jamra, da ima že vsega dovolj.

Avgust začenja Blues za Saro
Blues za Saro je detektivska komedija iz leta 1998 in bo na sporedu 7. avgusta. Scenarij je napisala Janja Vidmar, režija je delo Borisa Jurjaševiča. Igrajo Bojan Emeršič, Nataša Barbara Gračner, Metka Trdin, Ljubiša Samardžić, Vlado Novak, Boris Cavazza, Branko Djurić, Ivo Ban in Matjaž Tribušon. Zasebnega detektiva Emila Marlovška obišče bogat poslovnež Maks Grubelič in mu za dobro plačilo naroči, naj poišče njegovo ženo, ki je izginila. Ko mu pokaže njeno fotografijo, detektiv presenečeno ugotovi, da to žensko tudi sam pogreša.

V leru
14. avgusta bomo uživali ob gledanju študentske komedije V leru, po scenariju Jana Cvitkoviča in v režiji Janeza Burgerja, posneti leta 1999. V filmu igrajo Jan Cvitkovič, Nataša Burger, Janez Rus, Mojca Fatur, Polona Lovšin in Drago Milinovič. V študentskem naselju je gneča in "stara bajta" sprejme v sobo bruca, ki se mu kmalu pridruži noseče dekle. Izjemno življenjski, duhoviti dialogi dvigajo film nad povprečje, še več, gre za enega pomembnejših slovenskih filmov zadnjih let.

Pod njenim oknom
21. avgusta bo na sporedu film Pod njenim oknom. Gre za romantično komedijo, za katero je napisal scenarij in jo tudi režiral Metod Pevec. V filmu iz leta 2003 lahko občudujemo Polono Juh, Marjano Brecelj, Saša Tabakovća, Roberta Prebila in Zlatka Šugmana. Duša je mlada plesalka in plesna učiteljica. V razpetosti med dominantno mamo, odsotnim očetom in poročenim ljubimcem se zapleta v krizo tridesetih let. Film je na 14. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe prejel posebno nagrado žirije. Nase pa je opozoril že na Festivalu slovenskega filma v Celju, kjer je prejel tri nagrade strokovne žirije, tri nagrade revije Stop in nagrado društva slovenskih filmskih kritikov.

Kajmak in marmelada
Zadnji v poletnem nizu domačih filmov je do danes najbolj gledan slovenski film iz leta 2003 - komedija Kajmak in marmelada. Na sporedu bo 28. avgusta. Scenarij in režija sta delo Branka Đurića, igrajo pa Branko Đurić, Tanja Ribič, Dragan Bjelogrlić, Igor Samobor in drugi. Gre za zgodbo o revnem paru. On je Bosanec Božo, ona Slovenka Špela. Ona zaposlena, on ji pomaga zapraviti, kar je zaslužila. Ona ga ljubi, a želi od njega, da postane nekaj boljšega.