Stripsody je nov projekt Karmine Šilec. Foto: !Kebataola!
Stripsody je nov projekt Karmine Šilec. Foto: !Kebataola!

V začetku sta bili beseda in glasba povezani, sčasoma pa sta se začeli razvijati vsaka v svojo smer. Šele obdobje avantgarde je spet dovoljevalo prestopanje meja posameznih umetnosti, tudi povezovanje literature in glasbe. Ansambel Kebataola! se je pod vodstov Karmine Šilec lotil projekta, v katerem po avantgaditičnih načelih združujejo literarne in glasbene ustvarjalce. Tako se v Gledališču glasov prepletajo besede, ki so jih zapisali ali izgovorili Plath, Joyce, Geneza, Rilke, Rumi, Morgenstern, ustvarjalci projekta pa so presodili, da jih najbolje dopolnjuje glasba, ki so jo skomponirali Cage, Feldman, Hölszky, Reich, Bergman, Marsh, Satie, Berberien in drugi glasbeniki.

Vokalno gledališče, kot ga nekateri tudi imenujejo, bo 18. 6. ob 20.00 v SNG-ju Maribor uprozorilo predstavo Stripsody, v kateri vzpostavljajo novo uprizoritveno hierarhijo, ki jo prek glasu določajo partiture sodobnih vokalnih del. Projekt je "vmesna oblika med koncertno in odrsko, živo umetnostjo in ni zaključena in dokončna. Nagiba se k čisti glasbi, sočasno pa se otresa nadzora in se razvija v svobodnejši atmosferi," so zapisali ustvarjalci predstave.

Avtorica projekta je zborovodkinja in dirigentka Karmina Šilec, ki predstavo tudi izjava, ob njej pa nastopajo še Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Nadja Stegne, Zvezdana Novakovič, Giovannino Raffanelli in Marina Gumzi. Vizualno podobo predstave je določil David Orešič, kostumi pa so delo Gordane Gašperin.