Izzivi modernizma so v Spacalov opus prinesli oblikovno prečiščenost. Foto: Moderna galerija
Izzivi modernizma so v Spacalov opus prinesli oblikovno prečiščenost. Foto: Moderna galerija
Lojze Spacal
Umetnika so vedno znova nagovarjali motivi s Krasa. Foto: RTV SLO
Lojze Spacal
Leta 2000 so v Ljubljani pripravili Spacalovo retrospektivo. Foto: RTV SLO

Poleg Galerije Lojzeta Spacala na štanjelskem gradu, se projektu pridružujejo še Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Gorenjski muzej Kranj, Moderna galerija Ljubljana in Obalne Galerije Piran. Praznovanje se je začelo v petek, ko so v avli Pokrajinskega muzeja v Kopru odprli razstavo Spacal in Istra, ki bo na ogled do 31. avgusta.

Niz predstavitev umetnosti velikega likovnega mojstra, ki je za svoje delo dobil številne nagrade, se bo nadaljeval v Kranju, kjer bodo Spacalova dela na ogled od 1. junija. V Galeriji Mestne in Prešernove hiše, v Stebriščni dvorani Mestne hiše in v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost si bo mogoče ogledati Spacalove slike, kipe in dela na papirju. Slovenskega slikarja in kiparja pa se bodo 30. maja spomnili tudi v Galeriji Zavarovalnice Triglav.

Na Obali bo ponovno pestro od 8. junija, ko se bodo poklonu pridružili Mestna galerija Piran, Galerija Loža Koper in Vila San Marco Portorož. V prvih dveh galerijah si bo do 31. avgusta mogoče ogledati Spacalove tapiserije in mozaike, v Portorožu pa bodo predstavili njegovo likovno opremo ladij.

Od grafike do fotografije
Osrednja slovesnost se bo zgodila natanko na dan stoletnice, 15. junija, ko bodo v Štanjelu pripravili razstavo umetnikovih grafik (Galerija Lojzeta Spacala) in grafičnih miniatur (Galerija pri Valetovih). Dan pozneje bodo v koprski Galeriji Meduza pripravili prodajno razstavo, program ob Spacalovi stoletnici pa se bo sklenil 28. junija, ko bodo v Mednarodnem grafičnem likovnem središču v Ljubljani pripravili še razstavo fotografij. Razstava bo na ogled do 12. avgusta.

S številnimi razstavami in priznanji
V Trstu rojeni umetnik se je leta 1934 izšolal na umetniškem liceju v Benetkah in iz Rima prejel dovoljenje za poučevanje. Dve leti kasneje je šolanje nadaljeval na umetniškem inštitutu za dekorativno umetnost v Monzi, likovno znanje pa je izpopolnjeval tudi na akademiji Brera v Milanu.

Po drugi svetovni vojni, med katero je bil interniran, se je naselil v Trstu, občasno pa je živel in ustvarjal še v Piranu in na Škrbini na Krasu. Umetnik je razstavljal od leta 1937, in se v dolgoletnem ustvarjanju udeležil številnih skupinskih in samostojnih razstav v Sloveniji, Italiji in drugod po Evropi. Lojze Spacal je umrl v Trstu 6. maja leta 2000 in tako še doživel odprtje velike retrospektivne razstave v ljubljanski Moderni galeriji.

Simboli kraškega sveta
V zgodnjih Spacalovih delih opazimo vpliv italijanskega magičnega realizma, ki se odraža v polnoplastični voluminoznosti ter trdni in jasni mediteranski kompoziciji. V povojnem času je umetnik mednarodnega slovesa sprejel izzive modernizma in doživel stilno prenovo. Opustil je likovne prvine in se oprl na značilne simbolne poudarke, izraznost zgodnjih del pa je nadomestila ubranost in oblikovna prečiščenost. Pri grafikah je začel po letu 1950 uporabljati barve, ki jih je v svojih lesorezih ohranjal vse do konca. Spacala je pritegnila predvsem motivika kamna, Krasa, morja in solin.

Dekorativne lastnosti svoje umetnosti je Spacal prenesel tudi v večje kompozicije, ki so jih zahtevala naročila za opremo javnih poslopij z mozaiki ter ladij s tapiserijami in lesenimi panoji.

M. K.