Morda se bomo nekoč hvalili, da smo violinistko Liso Jacobs gostili čisto na začetku kariere. Foto: Tartini festival
Morda se bomo nekoč hvalili, da smo violinistko Liso Jacobs gostili čisto na začetku kariere. Foto: Tartini festival
Utrinek z lanskega festivala
Tartini festival je mednarodni festival komorne glasbe, ki oživlja dela in duh v Piranu rojenega Giuseppa Tartinija. Foto: Tartini festival

V piranski cerkvi sv. Frančiška je nastopila mlada nizozemska violinistka Lisa Jacobs; njen koncert pa pomeni tudi uvodno noto komornega festivala Tartini, ki se bo nadaljeval avgusta; letos nosi naslov Tartini, Bach in Paganini.

22-letna Lisa Jacobs violino poprijela pri šestih letih; junija 2006 je z odliko diplomirala na konzervatoriju v Amsterdamu, kjer je zdaj podiplomska učenka. Na številnih tekmovanjih je prejela prvo nagrado; februarja 2005 je tako zmagala na drugem mednarodnem violinskem tekmovanju Jascha Heifetz v Litvi. Dekle, ki igra na Rugierijevo violino iz leta 1683, se je predstavilo že na Dunaju, v Pragi, Nemčiji, Rusiji, Mehiki, Ukrajini, Litvi, Franciji, Savdski Arabiji, Švici in Italiji.

Priprave na poletje na vrhuncu
Letos bomo ob vrhuncih klasične glasbe na Obali lahko uživali od 25. avgusta do 15. septembra. Če je festival lani prvič prestopil meje piranske občine in z enim koncertom gostoval tudi v Kopru, bo letos naredil še en korak naprej in se predstavil tudi občinstvu v Izoli.

Poleg Lise Jacobs bodo v Tartinijevem imenu nastopili še: violončelist François Salque, flavtist Stefano Bet, ansambel Il terzo suono, violončelist Christophe Coin, fagotist Sergio Azzolini, pianist Frédéric Lagarde, violinistka Nadia Wijzenbeek, pianistka Ilinca Dumitrescu in violončelist Charles Watt.