Zabel je k sodelovanju povabil šest mladih umetnikov. Foto: P74
Zabel je k sodelovanju povabil šest mladih umetnikov. Foto: P74

K sodelovanju na razstavi, ki so jo v tej ljubljanski galeriji odprli 15. 9., je povabil šest umetnikov iz Slovenije, Rusije, drugih evropskih držav in ZDA. K sodelovanju je povabil Victorja Alimpijeva, Johanno Billing, Miha Knifica, Tobiasa Putriha, Aido Ruilovo in Niko Zupančič, projekt pa je dobil naslov Rock Music, kot je svoj video naslovil tudi Alimpijev. Razstava predstavlja dela, ki se ukvarjajo z elementi množične kulture, pa naj gre pri tem za film, popularno glasbo, oblačenje ali različne oblike družabnosti.

Avtorji so te elemente bistveno spremenili, tako da pri gledalcih dosežejo dekonstruktivne in potujitvene občutke. Svet, ki je sicer gledalcem dobro znan, se nenadoma zazdi tuj in neznan, nerazumljiv, a privlačen. Ker avtorji znane podobe razbijejo in jih nato sestavijo v novo celoto, poetizirajo vsakdanjo in množično kulturo ter omogočijo novo razumevanje njenih fenomenov.

Razstave Zabel ni dokončal, saj manjkajo "njegov poglobljen diskurz in njegov subtilen pogled na stvari – toda že izbor avtorjev in tema razstave ostajata tako tipična za njegov pogled na stvari in svet", so zapisali gostitelji razstave, ki bo na ogled do 4. 10.