Foto:
Foto:
Marko Uršič: Štirje letni časi

Marko Uršič, profesor filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in avtor knjige O renesančni lepoti, bo v ciklu petih predavanj orisal nekatere osrednje značilnosti renesančne kulture v zlati dobi Firenc (v drugi polovici 15. stoletja).

Prvo predavanje, ki je bilo 23. 2. v Cankarjevem domu, je avtor naslovil Sandro Boticelli, od mitologije do mistike. Govora je o Botticellijevih slikah, v prvi vrsti o Primaveri in Rojstvu Venere, ki ju med renesančne likovne ikone.

Uršič se je med predavanjem dotaknil zgodovinskega, idejnega in simbolnega ozadja teh podob ter izpostavil slikarjeva povezava s sočasno novoplatonsko filozofijo v Firencah. Beseda pa je tekla tudi o Botticellijevem poznejšem približevanju duhovnosti in mistiki.

Sinergija umetnosti, kulturologije in filozofije
Predavanja, ki so opremljena z bogatim slikovnim gradivom, je Uršič zasnoval kot preplet umetnosti, mitologije, zgodovine simbolov in idej, kulturologije ter filozofije. Poudarek je na odnosu med čutno in duhovno lepoto, ki sta bili v renesansi tvorili harmonično celoto čutnega in idejnega sveta. Celovitost renesančnega človeka se izraža v povezanosti umetnosti in filozofije, spoznanja in vere, antičnih idealov in krščanskih vrednot.