Je humanitarnost zašla v krizo? Foto: EPA
Je humanitarnost zašla v krizo? Foto: EPA
Ob izdaji dela Ležišče za noč. Foto: Založba Krtina

Na forumu, ki je bil 22. 6. v Cankarjevem domu v Ljubljani, so sodelovali Vlasta Jalušič (Mirovni institut), Anica Mikus Kos (Ustanova Skupaj), Milan Rajtmajer (Zdravniki brez meja), Boštjan Videmšek (Delo) in predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Razpravljalci so se dotaknili tudi teze Walterja Benjamina, da je vsak dokument civilizacije obenem tudi dokument barbarstva, ter v navezavi nanjo proučevali osrednja vprašanja humanizma in humanitarne dejavnosti danes. Je humanitarna pomoč neobvezna in prepuščena dobri volji tistim, ki imajo v življenju boljše pogoje, ali pa gre za moralno dolžnost vsakega, ki je v stanju pomagati?

V zgodovini lahko najdemo vrsto primerov, ki dokazujejo, da se je 'humanitarna pomoč' pogosto zlorabljala kot sredstvo doseganja volje kapitala, političnih ali pa vojaških opcij. Gre res tudi vse manj za dobrodelno in vse bolj za poslovno dejavnost, katere glavna odlika je dober PR in prodajanje sočutja.

V predstavitvi dogodka so na Založbi Krtina zapisali:
"Na forumu bomo gostom zastavili nekaj temeljnih vprašanj o možnostih humanitarizma danes. Ali je humanitarna pomoč stvar neobvezne dobre volje tistih, ki lahko pomagajo, ali je njihova moralna dolžnost? Kako na humanitarno poslanstvo vpliva njegova vpetost v igre moči na terenu, kjer se izvaja, in tam, kjer se pomoč zbira? Tu je še dodatni, domači izziv: kako gostje gledajo na humanitarnost prebivalcev Slovenije in humanitarno strategijo Republike Slovenije, ki beležita nekaj neslavnih evidenc (Kosovo, cunami)?"