Šaban Bajramović se je v Sloveniji predstavil tudi skupaj s skupino Šukar. Foto:
Šaban Bajramović se je v Sloveniji predstavil tudi skupaj s skupino Šukar. Foto:

Tam je 14. 4. nastopil Šaban Bajramović, čigar mojstrstvo je prepoznala celo revija Time, ki ga je razglasila za enega od desetih najboljših izvajalcev bluza na svetu. Kantavtorski opus Šabana Bajramovića obsega več kot 400 skladb, številne pa so med ljubitelji romske glasbe že skoraj ponarodele. Svoj celjski koncert je Šaban Bajramović poimenoval Djelem, djelem (Potujem, potujem), kar je naslov pesmi, ki najbolje prikazuje Bajramovićevo avtorsko delo in njegovo osebnost.

Glasba je Šabanu Bajramoviću, ki sicer še vedno živi v Nišu, odprla pot v številne tuje dežele, kjer je ljubitelje navdušil s svojim posrečenim sprehajanjem med tradicionalno romsko glasbo na eni in popom in bluzom na drugi strani. Ravno odločitev za izvajanje "mile" oblike romske glasbe je verjetno Bajramoviću prinesla bolj množično občinstvo, kot je skupnost zapriseženih ljubiteljev pristne romske melodike.

Življenje Šabana Bajramovića je razpeto med več dejavnosti. Ni se uveljavil le kot avtor samosvoje interpretacije romskega izročila. Je tudi pevec romunskih, srbskih, portugalskih, španskih in indijanskih pesmi, svetovni popotnik, "po potrebi" pa tudi filmski igralec in spreten in strasten kockar.