Fanfare Ciocârlia so svoje ustvarjanje povzeli tudi na dokumentarnem filmu. Foto: Ishida Masataka
Fanfare Ciocârlia so svoje ustvarjanje povzeli tudi na dokumentarnem filmu. Foto: Ishida Masataka

Skupini je bilo mogoče prisluhniti 26. 5., kot posebna gostja pa se jim je pridružila Esma Redžepova, ki se kot vokalistka ponuja emocije bogate romske glasbe. Zasedba, ki jo je britanska radijska postaja BBC 3 imenovala za najboljšo etno skupino leta 2006, prihaja iz vasi Zece Prajini na vzhodu Romunije. "Ko včasih ljudem pripovedujem, da prihajam iz vasi Zece Prajini, mislijo,da je to na koncu sveta. Ampak prav tukaj, na tem odročnem koncu sveta je pravi kraj za ustvarjanje glasbe," je prepričan trobentač Costica 'Cimai' Trifan.



Večletno posvečanje glasbi so zapisali tudi na film, ki ga je posnel režiser Ralf Marschallecc iz Berlina. V filmu je upodobil dva različna svetova, v katerih živi skupina - vas Zece Prajini na eni in velike odre, na katerih igrajo, na drugi strani. Glasbi skupine Fanfare Ciocârlia je mogoče prisluhniti tudi na zgoščenkah Gili Garabdi – Ancient Secrets of Gypsy Brass, Iag Bari – the Gypsy horns from the mountains beyond, Baro Biao – World Wide Wedding in Radio Pascani.

Korenine romskih godb segajo v 19. stoletje, ko jim je bilo mogoče prisluhniti v turških vojaških orkestrih. Takrat je bilo v makedonski, bolgarski, srbski in romunski glasbi zaznati močan bizantinski vpliv. Tako je s prehajanjem iz roda v rod umetnost ustvarjanja glasbe postala nesmrtna.