Slovenci morda mislimo, da nam ne more nihče več predstaviti harmonike s kakega novega zornega kota, a Richard Galliano namerava storiti prav to. Foto:
Slovenci morda mislimo, da nam ne more nihče več predstaviti harmonike s kakega novega zornega kota, a Richard Galliano namerava storiti prav to. Foto:
Lenine je poleg Gilberta Gila eden najuspešnejših brazilskih soloumetnikov.
Yerba Buena
Prvič bo v Sloveniji nastopila zasedba Yerba Buena, ki v svoji glasbi združuje ritme tropskih otokov (merengue, reggaeton …) z energijo newyorških ulic.

Festival je torej je tudi v 55. izdaji nekaj prostora odstopil glasbi po izboru Braneta Rončela. "Govorimo o treh dnevih veselja, sprostitve in druženja," je že pred dobrim mesecem napovedal selektor jazzovskih, latino in salsa koncertov. Rončelov jagodni koncertni izbor, ki bo na Ljubljanskem gradu in v Križankah na sporedu med 4. in 6. julijem, predstavlja šest nastopajočih, med njimi odmevnega harmonikarja Richarda Galliana v sodelovanju s Tangaria Quintetom.

Salsa ni za lesene
Prvič v zgodovini Rončelovega koncertnega izbora bo spored zelo zgoščen: vsak večer (z začetkom ob 19.00) bosta na sporedu dva velika koncerta. Ljudem bi Rončel letos rad ponudil možnost za ples ob latino in drugih ritmih.

Francoz, ki se je pilil ob velikem Piazzoli
Prvi večer na Ljubljanskem gradu bodo zaznamovali francoski harmonikar Richard Galliano, ki se bo z novim projektom Tangaria Quintet v Sloveniji predstavil že tretjič. Galliano je znan po svojem občutku za melodijo in ritem, ki ga je nadgradil s slogom "musette". Z argentinskim tangom ga je zbližalo dolgoletno prijateljevanje z Astorjem Piazzolo. Sledil bo nastop ameriškega vibrafonista in pevca Roya Ayersa. Njegovi koncerti so še po 40 letih nastopanja polni plesnega naboja, glasbene virtuoznosti in novotarij, zanj jamči Rončel.

Afro-kubanski Newyorčani
Drugi večer bo minil v znamenju tradicije kubanske glasbe in newyorške salse. Prvo bodo na Grad prinesli Maraca's otra vision pod vodstvom flavtista Orlanda "Marace" Valleja, ki postajajo zaščitni znak sodobnega v afro-kubanski glasbi. New York Salsa All Stars bodo nato z veliko mero improvizacije predstavili ritme mednarodne salse.

Sklepni večer "malega festivala" bo v Križankah odprl brazilski glasbenik Lenine, ki v svoji glasbi prepleta glasbeno izročilo brazilskega severovzhoda z rockom. Sledil bo nastop "izrazito plesne zasedbe" Yerba Buena skupaj z violinistom Alfredom de la Fejem. Yerba Buena so znani po tem, da latinske zvoke spajajo s hip-hopom, afro-beatom, funkom in karibskimi ritmi.