Vitezi dežele Kranjske enkrat na leto vstanejo od mrtvih. Foto: Mini teater
Vitezi dežele Kranjske enkrat na leto vstanejo od mrtvih. Foto: Mini teater

Plemeniti gospodje dežele Kranjske in drugih dežel so se 11. 9. zbrali v parku Zvezda, od tam pa so se v svečani povorki odpravili na Ljubljanski grad. Tam se je začel tudi osrednji dogodek srednjeveško obarvanega dneva, ki je najbolj razveselil kranjskega deželnega glavarja Sigimunda von Sebriacha, ki so se mu poklonili vitezi in plemenita gospoda.

Ljubljana se je v preteklost preselila že zjutraj. Ob 10.00 so namreč odprli srednjeveške tržnice, postavljali pa so tudi tabor. Povabilu organizatorjev prireditve - Mini teatra, Festivala Ljubljana, Zavoda za turizem Ljubljana in Oddelka za kulturo MOL-a - so se odzvale številne skupine iz Hrvaške, Češke in Italije ter, seveda, iz domačih logov.

Od metalcev zastav do lokostrelcev
Obiskovalce Ljubljanskega gradu so zabavali metalci zastav in glasbeniki iz skupine Castiglion Fiorentino iz Italije, viteška skupina iz Prage, glasbena skupina Remdih iz Češke, otroška glasbena skupina Lusatia Consort iz Prage, skupina Moreška s Korčule, vitezi Vojvodine Kranjske, vitezi okrogle mize s Snežnika, vitezi in grajske gospodične iz Kamnika in Žužemberka, viteška skupina Gašperja Lambergarja z Bleda ter množica žonglerjev, mečevalcev, konjenikov in lokostrelcev.