Letošnji PI-FF poteka v prostorih nekdanje Tovarne Rog, v atriju ZRC SAZU in mariborskem Gustafu. Foto:
Letošnji PI-FF poteka v prostorih nekdanje Tovarne Rog, v atriju ZRC SAZU in mariborskem Gustafu. Foto:
Filmski projektor
Življenje na izdelkih sedme umetnosti od Norveške do Južne Koreje. Foto: EPA
Letošnji festival ponuja 26 filmov iz 13 držav. Foto: EPA

Ti so prišli na vrsto 2. maja v tovarni Rog in v atriju ZRC SAZU-ja. Festival, ki poteka do 7. maja ponuja na ogled 26 filmov različnih zvrsti, dolžin in žanrov iz 13 držav. Filmi stopajo v dialog z manifestom, ki je usmerjal selekcijo programa, ta pa se poleg omenjenih lokacij prikazuje še v dvorani Gustaf v Mariboru.



Kaj ponujajo južnokorejske stvaritve?
Zatem so organizatorji na program uvrstili južnokorejski igrani film Ljubo doma, kdor ga ima, za režijo katerega je poskrbel Hye-Jung Um. Film se osredotoča na družino, ki ob gledanju televizije zasledi novico, da je zgorel vrtec, ki ga obiskuje mlajša hči Ji-Hye. Družina žaluje, saj je hčerino ime na seznamu žrtev, nato pa jih preseneti trkanje po vratih – pred njimi stoji Ji-Hye.

Z Južne Koreje je prišel tudi dokumentarni film Korejski sen, ki sta ga režirala Jung Hae-eun in Kim Jin-hee. V filmu se posvečata predsodkom o Jonsunski družini in njenem povezovanju. Iz Azije se bo dogajanje preselilo v Sredozemlje, saj bo sledila grška produkcija, pod katero se je podpisal režiser Stathis Athanasiou. Igrani film pripoveduje o razočaranosti nad družbo, ki jo prinese žalostni razhod.

Majhen film z velikimi temami
Tudi v ZRC-ju SAZU-ja se je dogajanje začelo z norveškim filmom Chistopher & Gordy. Režiserja Frank Mosvold in Tom Petter Hansen predstavljata kratko animacijo, ki se posveča velikim temam - Cerkvi, politiki, velikim poslom in homoseksualnosti. V norveškem dokumentarcu Kjell pripoveduje režiser Tonje Kristiansen zgodbo o Kjelu, ki spozna v zgodnjih 50. letih, da je homoseksualec. Odloči se, da poišče ljubezen v tujini, zaradi svoje šarmantnosti in inteligentnosti pa kmalu postane priljubljen v St. Tropezu, Cannesu, Parizu in Londonu. Vendar od tega ostanejo le kratke avanture, danes pa ga je čas povozil.

Težko življenje v Hotelu Gondolin
Argentinski dokumentarec Hotel Gondolin režiserja Fernanda Lópeza Escrivája pripoveduje zgodbo 30 transvestitov, ki izrabljajo prostitucijo kot svojstven način preživetja v družbi, ki jih izključuje. Film tako predstavlja vsakodnevno življenje travestitov v hotelu, odpira problematiko ulične prostitucije in predstavlja konflikt transvestitov s prebivalci Buenos Airesa.