Bogdan Novak bo jeseni svojo novo knjigo predstavljal po slovenskih knjigarnah. Foto: Mladinska knjiga
Bogdan Novak bo jeseni svojo novo knjigo predstavljal po slovenskih knjigarnah. Foto: Mladinska knjiga

V romanu Pasja grofica - Napoleonova resnična ljubezen, ki so ga izdali pri Cankarjevi založbi, Bogdan Novak popisuje ljubezen, ki je na Dunaju vzklila med Idrijčanko Emilijo Cecilijo Evo Kraus in Napoleonom. Ker pisatelj trdi, da njegova zgodba temelji na resničnih dejstvih, se je 27. 9. Marjanca Mihelič v knjigarni Konzorcij z njim o knjigi natančneje pogovarjala.

Bogdan Novak v naslovni junakinji vidi utelešenje krepkega slovenskega dekleta, ki Napoleonu svoje mnenje pove v brk, a je hkrati očarana nad veličino cesarja, ki je pred dvesto leti stremel k združeni Evropi. Emilija, po materi Slovenka in po očetu Nemka, je cesarja Napoleona spremljala v vseh bitkah na fronti in je bila stalnica v njegovem življenju.

Ljudje berejo vse, česar se loti
Avtor uspešne slovenske sage Lipa zelenela je, ki velja za največji slovenski pripovedni projekt 90. let, je v knjigo o Napoleonu vpletel tudi obširno zgodovinsko ozadje, zanimivo za vse generacije. Bogdana Novaka namreč dobro pozajo tudi malo mlajši bralci, ki so gotovo kdaj stiskali pesti ob prigodah junakov iz serije pustolovskih romanov Zvesti prijatelji. Na malo nežnejše pubertetniške dušice je Novak popihal z romanom Ninina pesnika dva, strah pa jim je v kosti napodil s Strašljivo Strahovico.