Rosijeva Odlična trupla so analiza kaotične in skorumpirane politične stvarnosti Italije sedemdesetih let, ki ob koncu desetletja privede do resnične ugrabitve in usmrtitve krščanskega vodje Alda Mora. Foto:
Rosijeva Odlična trupla so analiza kaotične in skorumpirane politične stvarnosti Italije sedemdesetih let, ki ob koncu desetletja privede do resnične ugrabitve in usmrtitve krščanskega vodje Alda Mora. Foto:
Dobro jutro, noč
Režiserju Marcu Bellocchiu je film Dobro jutro, noč na beneški Mostri prinesel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Tudi ta film se ukvarja z umorom Alda Mora.

V Cankarjevem domu se v četrtek začenja cikel Italijanski politični film '68-'08, v okviru katerega bodo do 15. oktobra predvajali nabor filmov po izboru vodje filmskega programa CD-js Simona Popka. V precep je vzel italijanske režiserje, "ki so se na fenomen maja 1968 najbolj silovito odzvali in so v slabem desetletju uspeli nanizati serijo filmov z dosledno moralno vizijo in izčiščeno ideološko zavestjo."

Poleg filmov Bernarda Bertoluccija, Marca Bellocchia, Elia Petrija in Francesca Rossija, ki so do konca 70. let ustvarili bogat filmski opus, je Popek v retrospektivo vključil še tri predstavnike "premostitvenega obdobja" med 80. leti in 21. stoletjem - Nannija Morettija, Giannija Amelia in Daniela Luchettija. Ti so o težavah v družbi spregovorili s komične distance ali z vidika družinske intime.

Niz bo v četrtek ob 20.30 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma začel Konformist (1971) Bernarda Bertoluccija. V petek sledita Delavski razred gre v raj (1971, r: Elio Petri) in Odlična trupla (1976, r: Francesco Rosi), pozneje pa prav tako Rosijeva Zadeva Mattei (1972) ter Bellocchijeva filma V imenu očeta (1972) in Dobro jutro, noč (2003). V cikel so vključeni še Morettijeva Rdeča parabola (1989) in Ameliev Udarec v srce (1983). Retrospektivo bo sklenil film Kimavec, ki ga je leta 1991 režiral Daniele Luchetti.

Odštevamo do LIFFa
Popek je napovedal, da bodo na letošnjem festivalu LIFFe, ki bo v Cankarjevem domu in drugih ljubljanskih kinih potekal od 12. do 23. novembra, predstavili dva novejša izdelka, ki sodita v zvrst političnega filma - film Gomorra v režiji Mattea Garroneja ter film Mogočnež Paola Sorrentina, oba nagrajena v Cannesu.

Cikel italijanskega političnega filma so v CD-ju pripravili v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani in Cineteco Nazionale-Centro Sperimentale di Cinematografia.