Maja prihajata v Slovensko kinoteko Lolek in Bolek. Foto:
Maja prihajata v Slovensko kinoteko Lolek in Bolek. Foto:

Prva matineja je bila na sporedu v soboto, ko so predvajali podnaslovljeni, animirani film Heidi, ki je leta 1982 nastal v režiji Roberta Taylorja. Heidi je znamenita otroška klasika. Ne le v Taylorjevi izvedbi. Zgodbo o deklici iz Alp, ki zgodnje otroštvo preživlja v idiličnem okolju, v katerem ji družbo delajo dedek in številne živali, so večkrat prenesli na filmski trak. Včasih v obliki igranega, spet drugič v obliki animiranega filma. Prvič se je to zgodilo že leta 1937, ko je Heidi odigrala Shirley Temple.

Nadaljevanje v slovanskem duhu
Napovedani sta še dve matineji. Za 12. maja so v Slovenski kinoteki izbrali serijo poljskih risank Lolek in Bolek, ki jih zagotovo poznajo vsi Slovenci, ki so otroštvo preživljali v 80. in tudi še na začetku 90. let. 26. maja pa bo program, ki je namenjem otrokom med 3. in 6. letom starosti, predstavil kratki slovenski animirani film. Predstavitev bo med drugim prinesla projekcije filmov Sedem na en mah, Najlepši svet, Zimska zgodba.

Trak ob odprtju prereže medved Bojan
Slovesno odprtje je novost kinotekinega programa pravzaprav že doživela. "Testna" matineja je bila izvedena že konec marca. Kot se spodobi, je bil začetek v znamenju slovenskega animiranega filma. Predvajan je bil sklop risanih filmov o Medvedu Bojanu, eni maloštevilnih pri otrocih zares priljubljenih slovenskih animiranih serij, ki so jo dolga leta predvajali tudi na televiziji.