Cinco in Marinko se želita na vsak način vrniti v domovino. Foto: Borko
Cinco in Marinko se želita na vsak način vrniti v domovino. Foto: Borko

Branko Kraljevič je režiral komedijo o dveh gastarbajterjih, Cincu in Marinku, ki že enajst let opravljata pomožna dela na različnih nemških »bauštelah«, hrepenita pa po domu in svojih bližnjih. Cinco skuje načrt, da bo s podkupninami dobil svoj mrliški list, v krsti pripotoval domov in z ženo, ki bo po njem prejemala vdovsko pokojnino, pod štajerskimi brajdami živel srečno do konca svojih dni. Tudi Marinko se namerava vrniti domov, in sicer s Cinčevim potnim listom. S svojim nikamor ne upa iz strahu pred Udbo, s Cinčevim pa bi se lahko vrnil k ženi na Dolenjsko.

V vlogi junakov, ki ju je ustvaril Mate Matišić, sta se bosta 13. 5. v domu DPD Svoboda v Pekrah vživela Vlado Novak in Konrad Pižorn - Kondi. Igralca sta upodobila preprosta človeka, v katerih domišljiji zraste fantastični načrt o vrnitvi v domovino, za katero bi tvegala vse.

Zgodba je tako smešno-žalostna, malce burleskna, včasih deležna krohota, kdaj pa kdaj pa vesele solze ali bridkega nasmeha, so zapisali pri Oskarju, ki je ob Narodnem domu Maribor poskrbel za koprodukcijo predstave. Cinco in Marinko bosta sicer premierno uprizorjena 22. maja v mariborskem Narodnem domu.