Ronald Harwood z oskarjem, ki ga je prejel za priredbo scenarija za film Pianist. Foto:
Ronald Harwood z oskarjem, ki ga je prejel za priredbo scenarija za film Pianist. Foto:

Med gostovanjem v prestolnici si je ogledal tudi predstavo, ki so jo v Mestnem gledališču ljubljanskem postavili po njegovi drami Na čigavi strani. Predstava je bila na ogled 17. 6., po njej pa se je avtor udeležil tudi strokovnega pogovora, ki ga je vodil Boris A. Novak. Z avtorjem, ki je za najboljšo priredbo scenarija (Pianist) prejel tudi oskarja, in gledalci so se pogovarjali tudi ustvarjalci slovenske postavitve, ki so jo v MGL-u premierno uprizorili februarja 2003.

Z besedilom, ki pripoveduje o nemškem dirigentu Wilhelmu Furtwänglerju in se sprašuje o njegovi vpletenosti z nacisti, pri tem pa gledalce postavlja v vlogo porotnikov, so se spopadli prevajalka Alenka Klabus Vesel, ki je bila tudi asistentka dramaturgije, režiser in glabeni opremljevalec Boris Kobal, dramaturginja Ira Ratej, scenografka in kostumografka Špela Leskovic, lektorica Rudenka Nabergoj ter oblikovalec luči Andrej Koležnik. V vloge nastopajočih se na odru MGL-a vživljajo Boris Ostan, Danilo Benedičič, Tanja Ribič, Aljoša Ternovšek, Nadja Strajnar Zadnik in Jože Mraz.

71-letni Ronald Harwood, čigar dramo Garderober lahko beremo tudi v slovenščini, med drugim pa je tudi avtor del After The Lions, After The Lions, Another Time, Country Matters, The Deliberate Death Of A Polish Priest, A Family in The Good Companions, je v Slovenijo sicer pripotoval na svetovni kongres Mednarodnega PEN-a, ki bo potekal na Bledu.