Videz vara: The Beat Fleet niso prišli pobarvat vaše fasade, ampak razvajat vaša ušesa. Foto:
Videz vara: The Beat Fleet niso prišli pobarvat vaše fasade, ampak razvajat vaša ušesa. Foto:

The Beat Fleet, ki iz množice podobnih skupin izstopajo s hip hopom, obarvanim z močnim pridihom balkanskih tonov, je v ljubljanskem Orto baru svoj ugled branila 22. 4. Za hrvaško šesterico so bile glasbene oznake že od prvih korakov v glasbeni svet pretesne. Iskali so svoj lasten slog in kmalu postali nekakšna avantgarda hrvaške glasbene scene; morda so tudi zato slovenski javnosti dolgo ostali bolj ali manj neznani. Neupravičeno, saj gre v primeru TBF-ja po mnenju mnogih kritikov za najboljšo živo zasedbo, ki je kritična, duhovita, ima fantazijo in resnično obvlada svoj posel.

TBF bi lahko morda primerjali z Beastie Boys, čeprav gredo Hrvatje v svoji glasbi še dlje. Izdali so tri albume, Ping Pong, Uskladimo toplomjere in Maxon Universe, s katerim so dosegli tudi živahnejši odziv hrvaške glasbene srenje in pobrali več glasbenih nagrad, med drugim tudi nekaj porinov.

Po 16 letih ustvarjanja znajo TBF še vedno navdušiti, kar so pred kratkim dokazali z razprodanim samostojnim koncertom v manjši dvorani Doma Sportova v Zagrebu. Na ljubljanskem koncertu lahko verjetno pričakujemo nekakšen pregled njihovih največjih uspešnic, kakršne so Yen dva, Malo san maka, Daleko od zemlje, Trilogija jada, Genije, Obračun kod Hakikija, Alles Gut, Šareni artikal, UV Zrake in podobne.