Foto:
Foto:

Pisateljica se je rodila leta 1885. Že v otroštvu je pokazala svojo nadarjenost za pisanje, saj je že od osmega leta naprej pisala pravljice, zgodbe in igre. Leta 1913 se je preselila v Kenijo, kjer se je tudi poročila s švedskim baronom Brorom Blixenom Fineckejem. Zasadila sta nasad kave, vendar pa so se sanje o idiličnem življenju hitro razblinile, saj so ju ujeli vojna, suša in dolgovi. Več o tej knjigi in avtorici ste lahko izvedeli na programu Ars 17. 4.

Danska pisateljica je v svoji avtobiografiji predstavila zlasti svoje življenje, potem ko se je z mrzlega severa Evrope preselila v eksotično Kenijo. Knjiga je izšla leta 1937, je pa najbolj priljubljeno delo te avtorice. Že v njenem življenju je bilo prodanih trikrat več izvodov knjige Spomin na Afriko kot vsake njene zbirke zgodb.

Razmislek o Afriki
Njeni opisi afriških domorodnih ljudstev izvirajo iz njene ljubezni in spoštovanja afriške kulture, vendar pa je treba dodati, da ne gre za dokumentarno delo, čeprav mnogi bralci mislijo, da je tako. Knjiga je razdeljena na pet glavnih delov, rdeča nit pa je izgubljanje težko najdenega idiličnega življenja, ki ga je Karen Blixen našla v Afriki. Zgodba pripoveduje tudi o njenem razmerju z britanskim aristokratom Denysom Finchem Hattonom.