Britanski kritiki so pohvalili tako dinamičen scenarij kot tudi odlično igro in lirično režijo filma. Foto: Kinodvor
Britanski kritiki so pohvalili tako dinamičen scenarij kot tudi odlično igro in lirično režijo filma. Foto: Kinodvor

Britanski film Pawla Pawlikowskega z letnico 2005 so v Kinodvoru premierno predvajali 30. 8. Zgodbo o prijateljstvu med dvema najstniškima dekletoma je režiser in scenarist povzel po istoimenski literarni predlogi pisateljice Hellen Cross. Osrednja junakinja Mojega poletja ljubezni je revna podeželska mladenka, ki ji prijateljevanje z bogatim in razgledanim meščanskim dekletom obeta več kot zgolj navidezno uresničitev sanj o boljšem življenju.

Ponosni so Poljaki in Britanci
Zgodba junakinji bolj kot v sramežljivo raziskovanje čutne ljubezni usmerja k surovemu odkrivanju razrednih in kulturnih razlik ter v soočanje z neizbežno prepletenostjo dobrega in zlega v človeškem značaju. Film je bil prikazan na najuglednejših mednarodnih filmskih festivalih in je prejel več prestižnih filmskih nagrad, med drugim Poljsko filmsko nagrado za najboljši evropski film leta 2005 in nagrado bafta za najboljši britanski film. Za Moje poletje ljubezni je Pawel Pawlikowski prejel tudi nagrado Directors Guild of Great Britain za izjemni umetniški doprinos k britanskemu filmu..

Čudežni otrok?
Na Poljskem rojeni režiser je na Oxfordu diplomiral iz literature in filozofije, po diplomi pa uspešno zaključil še specializirani študij nemške književnosti. Med univerzitetnim študijem se je intenzivno ukvarjal tudi z raziskovanjem vpliva humanizma, umetnosti in znanosti na sodobni britanski film. Poklicno pot je začel kot televizijski dokumentarist, leta 2000 pa je širšo javnost opozoril nase s celovečernim igranim prvenecem Last Resort, za katerega je leta 2001 prejel britansko filmsko nagrado bafta za najobetavnejšega mladega režiserja.