Mrtvaški ples je vernike v Hrastovljah vedno znova opozarjal, da čaka na koncu vse enaka usoda. Foto:
Mrtvaški ples je vernike v Hrastovljah vedno znova opozarjal, da čaka na koncu vse enaka usoda. Foto:

Številne cerkve na slovenskih tleh namreč hranijo precej kulturnega bogastva, med tem pa imajo pomembno vlogo zlasti srednjeveške freske. Tem se posveča dokumentarec, ki si ga bo mogoče ogledati 1. 11. ob 17.30 na prvem programu RTV Slovenija. Srednjeveškega slikarskega okrasa, ki je pogosto zelo slabo ohranjen, današnji človek večkrat ne razume več, saj je sledil določenim pravilom, ki so se oblikovala v srednjem veku.

Film popelje gledalca v to obdobje in mu predstavi življenje takratnega človeka. Poznavanje slikarstva obravnavanega časa tako ne razkriva le likovnega pristopa srednjeveških mojstrov, ampak tudi, kaj so takrat človeku pomenili prizori s Kristusom, z Materjo božjo in različnimi svetniki, h katerim so se ljudje obračali po pomoč. Pogosto pa so upodobitve ljudi spominjale tudi na pravično in zgledno življenje, na kar sta na primer opozarjali Poslednja sodba in Sveta nedelja.

Oddaja ponuja predstavitev najznamenitejših fresk slovenskega slikarstva, kot so tiste iz Suhe pri Škofji Loki, Crngroba, Sv. Primoža nad Kamnikom, iz Turnišča in Hrastovelj ter najpomembnejših slikarjev tistega časa, kot so Mojster Bolfgang, Maški mojster, Janez Akvila in Janez Ljubljanski.

Za scenarij je poskrbel umetnostni zgodovinar in osrednji poznavalec srednjeveških fresk na Slovenskem Janz Höfler, redaktorica je Marijana Filipič, snemalca Jure Nemec in Lenart Vipotnik, režiser pa Jure Pervanje.