Slovenska gotska arhitektura je razpeta med vplivi italijanskega kulturnega kroga, kjer se je razvila posebna beneška gotika, ter vplivi tako imenovane severne gotike. Foto: GOTHICmed
Slovenska gotska arhitektura je razpeta med vplivi italijanskega kulturnega kroga, kjer se je razvila posebna beneška gotika, ter vplivi tako imenovane severne gotike. Foto: GOTHICmed
Maketa cerkve svetega Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem
Projekt GOTHICmed izpostavlja 16 slovenskih gotskih spomenikov. Foto: Mednarodni inštitut za turizem
Prve gotske slogovne elemente so k nam zanesli menihi, ki so na Slovensko prišli iz Francije in z Ogrske. Foto: GOTHICmed

V hotelu Mons je na ogled arhitektura gotike, izraz globoke vere v Boga in izraz izredne trme človeka, ki si je veličastne arhitekturne spomenike 'drznil' postavljati še pred izumom parnega stroja. Razstava mediteranske gotike predstavlja vrhunce gotske arhitekture Italije, Grčije, Španije, Portugalske, Grčije in Slovenije. Slovensko gotiko na razstavi predstavlja maketa cerkve sv. Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem.

16 slovenskih spomenikov
Med spomeniki slovenske historične arhitekture tako po kakovosti kot tudi po količini ohranjenih spomenikov veliko bolj kot gotika izstopajo barok, klasicizem in sececija. Kljub temu se je do danes tudi pri nas ohranilo nekaj objektov, zgrajenih med 13. in koncem 16. stoletja, ki jih velja ohraniti. Mednarodni projekt GOTHICmed izpostavlja 16 slovenskih gotskih arhitektur.

Poleg omenjene cerkve sv. Ruperta so to še cerkev sv. Kancijana v Kranju, cerkev sv. Trojice v Pleterjah, cerkev sv. Jurija na Ptuju, cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, kostanjeviški samostan, kompleks Mestnega trga v Kopru, hiša Benečanka v Piranu, cerkev sv. Nikolaja v Novem mestu, cerkev sv. Martina v Martjancih, cerkev sv. Janeza Krstnika v Mariboru, radovljiška cerkev sv. Petra, cerkev sv. Janeza Krstnika v Ribčevem Lazu in cerkev sv. Jakoba v Škofji Loki.

Med beneško in severno gotiko
Že samo pregled slovenskih spomenikov nas opozori, da pojem sredozemska gotika ni enoznačen. V različnih deželah in tudi znotraj njih se je oblikovalo več različic gotske arhitekture. Na Slovenskem tako razlikujemo beneško gotiko v Primorju in pod vplivom dežel severno od nas definirano arhitekturno in likovno tvornost v drugih predelih Slovenije. Omeniti še velja, da se je gotika pri nas uveljavila nekoliko pozno. Umetniška smer, katere značilnosti so se drugod oblikovale že ob začetku 13. stoletja, so se pri nas uveljavili okoli leta 1400. Tedaj je veliko spomenikov nastalo predvsem po zaslugi "vneme" grofov Celjskih.

Projekt GOTHICmed je izraz sodelovanja med turističnimi delavci in spomeniškovarstveno stroko. Cilj projekta, ki je sofinanciran s sredstvi programa EU - Kultura 2000, je ohranjanje spomenikov iz obdobja gotike ter krepitev regionalnega sodelovanja prek skupnih projektov na področju kulture in turizma. Slovenski partner pri projektu je Mednarodni inštitut za turizem, ki deluje kot srednja raziskovalna institucija na področju turizma v Sloveniji pri Nacionalnem turističnem združenju.