Kjer je bila nekoč gostilna Novi svet, Marije Terezije cesta ... Foto: Muzej novejše zgodovine
Kjer je bila nekoč gostilna Novi svet, Marije Terezije cesta ... Foto: Muzej novejše zgodovine
... je kasneje zrasel Kolizej, Marije Terezije cesta pa je postala Gosposvetska cesta. Foto: Muzej novejše zgodovine

Odgovor lahko morda najdete, če se pozpnete na ljubljanski grad, kjer so v Galeriji S 18. maja odprli razstavo fotografij Izgubljeni pogledi - Ljubljana nekoč in danes. Razstava je nastala pod okriljem Muzeja novejše zgodovine Slovenije in v sodelovanju z ljubljanskim gradom - Festival Ljubljana.



Staro in novo skupaj
Razstava in katalog sta urejena tako, da si nasproti zreta staro in novo. Na eni strani so namreč stare črno-bele fotografije iz arhiva muzeja, ki so bile večinoma posnete med prvo in drugo svetovno vojno, na drugi strani pa današnje barvne fotografije, posnete z istega mesta ter s čim bolj podobnega zornega kota kot "fotografije predhodnice".

Iskanje nostalgije na črno-belih fotografijah
Fotografije iz muzejskega arhiva večinoma se niso bile uporabljene v drugih publikacijah, podpisi pod njimi pa so izvirni napisi ali pa kombinacija izvirnega napisa in podpisa pod fotografijo, objavljenega v Ilustriranem Slovencu.
Ustvarjalci razstave, katalog in koledarja bi radi spet obudili stare poglede na Ljubljano, jo predstavili mladim, starejši Ljubljančani pa bodo morda v fotografijah našli kak nostalgičen spomin.

Med fotografijami pa so tudi take, ki danes nimajo več primerjave, saj so na njih dogodki in stavbe, ki jih danes ni več. Med njimi so tudi Jakopičev paviljon, prostori ljubljanskega velesejma in tramvaj na ljubljanskih ulicah.