Pianistka Elena Nogaeva je študirala na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi. Solistično je nastopala v številnih evropskih koncertnih dvoranah, od dunajskega Konzerthausa do amsterdamskega Concertgebouwa. V Oldenburgu vodi festival Oldenburška promenada, ki ga je sama ustanovila. Foto:
Pianistka Elena Nogaeva je študirala na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi. Solistično je nastopala v številnih evropskih koncertnih dvoranah, od dunajskega Konzerthausa do amsterdamskega Concertgebouwa. V Oldenburgu vodi festival Oldenburška promenada, ki ga je sama ustanovila. Foto:
Smiljka Isaković
Smiljka Isaković je študirala klavir na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu in na Konservatoriju Čajkovski v Moskvi, čembalo pa na Kraljevem konservatoriju v Madridu. Koncertira domala po vsem svetu in poučuje čembalo na mojstrskih tečajih. Prejela je ugledno Masarykovo mednarodno nagrado za umetniške dosežke, leta 2003 pa so ji v Cambridgeu podelili naslov mednarodna glasbenica leta. Foto: Festival Ljubljana

Uvodna točka Komornega orkestra Camerata Labacensis, ki se bo v ponedeljek predstavil v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu, bo v Sloveniji še neizvedeni Divertimento ex D slovenskega predklasičnega skladatelja Amandusa Ivančiča. Na sporedu bosta še Koncert za violo in orkester Georga Friedricha Händla, v katerem bo solistično nastopil Franc Avsenek, in Brandenburški koncert št. 6 Johanna Sebastiana Bacha za dve solistični violi in godalni orkester, v katerem se bo Avseneku kot solist pridružil violist Mile Kosi. Koncert bo sklenila skladba Lucijana Marije Škerjanca.

Pravijo ji "kraljica čembala"
Torkov koncert beograjske čembalistke Smiljke Isaković v Križevniški cerkvi bo obiskovalcem ponudil časovni pregled razvoja glasbe za čembalo. Isakovićeva bo izvedla nekaj najlepših napevov iz časa renesančne Anglije in Sonato v f-molu Domenica Scarlattija. Zaigrala bo tudi tudi nekaj del dvornega skladatelja Ludvika XV., Jean-Philippa Rameauja. Program bodo dopolnile skladbe balkanskih skladateljev, med drugim bolgarskega skladatelja Genča Genčeva in grškega Mikisa Theodorakisa.

Romantika z Rusinjo in Nemcem
Baritonist Rainer Weiss in pianistka Elena Nogaeva
bosta v sredo zvečer na Ljubljanskem gradu predstavila nemško romantiko v 19. stoletju, in sicer izbor najlepših nemških romantičnih samospevov, ki so jih Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Robert Schumann in Johannes Brahms uglasbili na pesniška besedila Johanna Wolfganga Goetheja, Josepha von Eichendorffa, Nikolausa Lenaua, Heinricha Heineja in drugih.

V četrtek pa se bo v Križevniški cerkvi predstavil trio Camerata Emonica. Izvajal bo dela treh skladateljev: Mihaila Glinke, Ludwiga van Beethovna in Johannesa Brahmsa. Trio sestavljajo pianist Tomaž Petrač, njegov starejši brat, violončelist Andrej Petrač, in klarinetist Boris Rener. Trio deluje od leta 2003 in je nastopal na festivalu Kogojevi dnevi, na festivalu komorne glasbe PAC v Murski Soboti, na Festivalu sv. Marka v Zagrebu in drugod.