Študenti so letos spet stopili na ulice. Foto: RTV SLO
Študenti so letos spet stopili na ulice. Foto: RTV SLO

Film, ki je nastal za televizijsko oddajo Povečava, je bil znova na sporedu 14. 9. v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru. Poldrugo uro dolg izdelek prvič prinaša nekatere posnetke, ki jih pred letom 1996 ni bilo videti, saj so bili zaplenjeni in shranjeni v "bunker" ali na policijo. Avtorica filma Majda Širca in režiser Slavko Hren sta jih našla, tako da je bilo med drugim prvič mogoče videti posnetke zasedbe Filozofske fakultete v Ljubljani. Prizore so Slovenci do takrat poznali le s fotografij, saj je bil film Zelimirja Zilnika, ki je dogajanje snemal, nedokončan.

Film dopolnjujejo izjave nekaterih protagonistov študentskega upora v Sloveniji, ki se spominjajo dogodkov med letoma 1968 in 1972. Protesti so se začeli v študentskem naselju, končali pa z zasedbo Filozofske fakultete. Film je še vedno aktualen z več vidikov: ima dokumentarno zgodovinsko vrednost, prinaša filmsko umetnost poznih 60. in zgodnjih 70. let, obenem pa je mogoče z njegovo pomočjo potegniti tudi vzporednice s trenutnimi razmerami.

"Ali sploh lahko obstaja študent, ki ni pripravljen stopiti na ulico?" se je vprašal Čelik, varuh študentskih demonstracij pred slabimi 40 leti, in vprašanje je povsem utemeljeno še danes.