Etnika letos prinaša nastop šestih skupin in izvajalcev. Foto: www.etnika.si
Etnika letos prinaša nastop šestih skupin in izvajalcev. Foto: www.etnika.si
Eszter Biro
S poskočnim klezmerjem in bolj liričnim jidišem se predstavlja Eszter Biro. Foto: www.biroeszter.hu

Festival etnoglasbe se bo začel, ko je na oder Cantante stopila slovenska flamenkozasedba Morana. Nato se bodo do 22. septembra zvrstili nastopi petih skupin in solistk, ki prihajajo iz bližnjih in daljnih dežel. Poleg slovenskih se bodo predstavili še glasbeniki iz Indije, Madžarske in Kitajske. Novost letošnje izdaje je med drugim ta, da festival poteka na treh različnih prizoriščih.

Od lirike do "razbijaštva"
Etnika se bo 20. 9. preselila v SNG Maribor, kjer bodo pripravili večer, namenjen avtorski in tradicionalni kitajski glasbi. Na guzheng bo igrala in zraven prepevala Xu Fengxia iz Šanghaja. Na tradicionalno prizorišče festivala, v dvorano Gustaf v Kulturnem centru Pekarna, bodo obiskovalce povabili 21. 9., ko bo mogoče prisluhniti madžarski pevki Eszter Biro. Po bolj lirično obarvanem nastopu pa bo prišla na vrsto še "razbijaška" mednarodna zasedba Montevideo, ki preigrava latinsko ameriško in kubansko glasbo.

Iz Indije prihajajo Banjara
Etnoglasba se bo od Maribora poslovila 22. 9., ko bodo v Gustafu nastopili glasbeniki skupine Mljask, ki se predstavlja predvsem z avtorsko glasbo Vaska Atanasovskega. Dokončno slovo pa bodo prinesli indijski Romi Banjara z glasbo in plesi iz njihove rodne pokrajine Radjastan.